Presidendi hariduspreemiate laureaadid toetavad laste koolirõõmu

29. nov. 2019 Mailin Aasmäe presidendi kantselei pressiesindaja - Kommenteeri artiklit
Kristi Mumm, Kersti Kaljulaid ja Jonas Nahkor hariduspreemiate üleandmisel 25. novembril Kadriorus.
Foto: Mattias Tammet

President Kersti Kaljulaid andis 25. novembril Kadriorus üle presidendi hariduspreemiad.

Noore haridustegelase preemia pälvis Tartu Forseliuse koolis ahhaaliku koolimudeli käivitanud õppejuht Kristi Mumm ja haridustegelase reaalainete preemia Väätsa põhikooli füüsika- ja tehnoloogiaõpetuse õpetaja ning kosmosekoolide võrgustiku rajaja Jonas Nahkor.

President Kersti Kaljulaid ütles preemiaid üle andes, et kumbki laureaat ei ole piirdunud muutustega ainult oma koolis, vaid töötavad ka väljapoole, olgu siis keskkonnahariduse ühingus ja kosmosekoolide võrgustikus või Tartu koolijuhtide ühenduses ja õpiringides.

Noore haridustegelase preemia saanud Kristi Mumm on suure visiooniga noor õppejuht Tartu Forseliuse koolis, kes oma ametiaja jooksul jõudnud ellu viia palju muudatusi, mille põhiline eesmärk on toetada õpilaste koolirõõmu, õpihuvi ning õpitulemuste kasvu. 2015. aastast on Forseliuse kool loonud koostöös Tartu ülikooli ja AHHAA teaduskeskusega ahhaalikku kooli, nii et õppetöös kasutatakse uurimuslikku õpet, käed külge õppimist, kriitilist analüüsioskust ja õppeainete lõimitust.

Noore haridustegelase reaalainete preemia saaja Jonas Nahkori eestvedamisel on Väätsa põhikoolis reaal-, loodus- ja tehnoloogiaõpetus omavahel tihedalt seotud. Lapsed analüüsivad tundides oma energiatargas koolimajas toimuvat ja korraldavad teaduslende kosmose piirile. Lisaks igapäevasele koolis toimetamisele on Jonas rajanud kosmosekoolide võrgustiku ja on üks keskkonnahariduse ühingu eestvedajatest.

„Särasilmsed õpetajad sütitavad meie koolilaste uudishimu reaalainete vastu. Jonas tõestab oma õpilastele iga päev, et reaalained ei tähenda ainult numbreid ja valemeid, vaid käegakatsutavaid argiseid ja kasulikke asju,“ selgitas Microsoft Eesti arenduskeskuse juht Tanel Erm, miks noore haridustegelase reaalainete preemia Jonas Nahkorile läks. Teise preemia toetaja, Bolti asutaja ja tegevjuht Markus Villig lisas, et iga ühiskonna alus ja edasiviiv jõud on haridus ja teadus ning kuna Eesti ei saa maailmas konkureerida rahvaarvuga, siis on meie jõud ajukapital.

Vabariigi presidendi kultuurirahastu preemiate suurus on 5000 eurot. 2003. aastal asutatud noore haridustegelase preemiat rahastab Bolt ning 2009. aastal asutatud noore haridustegelase reaalainete preemiat Microsoft Eesti arenduskeskus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!