ÜRO peakorter asus neli päeva Tallinnas

22. nov. 2019 Anette-Heleri Lind Rødkilde gümnaasiumi õpilane - Kommenteeri artiklit
ÜRO töö matkimine Tallinna õpetajate majas. Foto: Anette-Heleri Lind

Tallinna saksa gümnaasium korraldas 30. oktoobrist 2. novembrini haridussimulatsiooni MUNOT, kus õpilased kehastasid eri riikide esindajaid ning matkisid ÜRO resolutsioonide vastuvõtmist.

MUNOT (Model United Nations of Tallinn) on ÜRO haridussimulatsioon, mille käigus õpilased õpivad tundma rahvusvahelisi suhteid ja ÜRO tööd. Simulatsiooni esimene päev algas Eesti välisministeeriumis. Välisminister Urmas Reinsalu pidas kõne julgeolekunõukogust ja selgitas, kuidas noored saavad poliitikasse oma panuse anda. Columbia ülikooli rahvusvaheliste ja avalike suhete professor Jenik Radoni rääkis väikeste riikide tähtsusest ja mõjust ÜRO-s. Ta kutsus üles koostama brošüüre kõigi väikeriikide kohta (ÜRO-s on umbes sada väikest riiki), et muuta nende hääl kuuldavamaks.

Seejärel tutvustas noor kliimahuviline ja Eesti Fridays for Future’ juht Kristin Siil kliimamuutuste ja globaalse soojenemise probleeme, kutsudes noori osalema järgmisel kliimamuutuste meeleavaldusel, mis toimub 29. novembril Tallinnas.

Pärast Eesti välisministeeriumi avatseremoonia lõppu liikusid kõik Tallinna saksa gümnaasiumisse, kus Toomas Haidak Tallinna linnakantseleist rääkis meie pealinnast, selle keskkonnast, ühistranspordist ja tulevikuplaanidest. Päeva teises pooles alustasid delegaadid tööd oma komisjoni resolutsioonide kallal, mille üle hakati väitlema konverentsi järgnevatel päevadel.

Alates teisest päevast toimus konverents Tallinna õpetajate majas. Et saada rohkem aimu, kuidas see väitlemine ÜRO-s ikka käib, alustasid komisjonid lõbusate resolutsioonidega, pärast mida algas tõeline töö ja väitlemine.

Neljapäevane külalisesineja oli Taani suursaadik Eestis Kristina Miskowiak Beckvard, kes rääkis kliimamuutustest ja inimeste harjumuste mõjust globaalse soojenemise protsessile. „No excuse for single use“ on Beckvardi sõnul moto, mida saavad järgida kõik. Taani saatkonnas on ideest lähtudes loobutud ühekordselt kasutatavatest plastiknõudest.

Kolmanda päeva esimene külalisesineja oli Saksamaa suursaadik Christiane Hohmann. Peamiselt tutvustas ta meile, kuidas toimib tõeline töö ÜRO-s. Näiteks nad ei hääleta, sest sellel võib olla negatiivne mõju. Proua Hohmann andis poliitikuid kehastavatele õpilastele häid nõuandeid, kuidas muuta väitlemist ja probleemide lahendamist sujuvamaks. Sellest tekkis elav arutelu.

Päeva teine külalisesineja oli Tartu ülikooli geoloog Päärn Paiste, kes jagas teadmisi kliimamuutuste mõjudest ja tagajärgedest Eestis ning maailmas.

MUNOT-i viimasel päeval toimus Tallinna õpetajate majas peaassamblee, kus tulid kokku kõik komiteed, et arutada eelnevate päevade otsuseid. Peeti palju kõnesid ja tehti muudatusi resolutsioonides. Kõik neli õpilaste koostatud resolutsiooni pääsesid läbi.

MUNOT õpetab õpilasi uurima, kirjutama, avalikult rääkima ja poliitilistel teemadel arutlema. Lisaks saavad osalejad parandada oma meeskonnatöö- ja juhtimisoskust.

Vaata ka Facebooki lehte Model United Nations of Tallinn.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!