Mängurõõmu geograafiatundi

13. dets. 2019 Heiki Raudla peatoimetaja - Kommenteeri artiklit
Juhan Raudmäe kavatseb „Geopoli“ uuendatud variante ka edaspidi käiku lasta. Fotod: Heiki Raudla

„Geopoli“ lauamäng toob geograafiatundi vaheldust ja pakub õpilastele mängurõõmu.

„Mind hämmastas tõsiselt, et nii mõneski riigis on rahvaarv kümne aasta jooksul kahekordistunud,“ tunnistab lauamängu „Geopol“ autor Juhan Raudmäe maailma riikide kohta käivaid andmeid kõrvutades. „Sellest lähtuvalt on huvitav uurida, mis on sellise demograafilise arengu põhjus – suur sündimus või sisseränne.“

Esimene „Geopol“ nägi ilmavalgust kümne aasta eest ja oli autori sõnul koolides päris populaarne, kuna võimaldab nii teadmisi omandada kui sõprade ja lähedastega mõnusalt aega veeta. Kümne aasta jooksul on riikide kohta käivad andmed muutunud, riike on juurde tulnud.

Juhan Raudmäe töötas mängu välja koos abikaasaga, idee sai alguse enne reisi noorele sugulasele Soome asukohta selgitades. Seejärel tekkis mõte luua süsteem, mille abil arendada faktiteadmisi. Samasuguseid mänge soovib ta välja töötada ka teiste õppeainete varal, näiteks võtta aluseks Mendelejevi tabeli või korrutustabeli. Ideed ja pakkumised on teretulnud.

Lauamäng „Geopol“ on mõeldud geopoliitiliste teadmiste omandamiseks lõbusal ja seltskondlikul viisil ning lihtsalt mõnusaks ajaviiteks. Mäng paneb proovile teadmised riikide asukohast ning mitme muu riike puudutava fakti kohta. Kes mängib „Geopoli“, avastab iga riigi kohta järgnevat: riigi ametlik nimi, asukoht, lipp, ISO maatähis, pealinn, rahvaarv (koht maailma pingereas), pindala (koht maailma pingereas), riigikeel, SKT – sisemajanduse kogutoodang (koht maailma pingereas) ja oodatav eluiga inimese sünnihetkel.

Mängukomplektis on mängulaud (ühel küljel maailma kaart riiginimedega ja teisel nimedeta), mängukaardid maailma iga riigi kohta, liivakell, täring, osutid ja juhend.

Maailmajagude jaotuse aluseks on võetud ÜRO regioonide loend. Välja on toodud ÜRO tunnustatud riigid. Riike tähistavad numbrid mängulaual tulenevad riigi kohast pingereas nende rahvaarvu järgi. Riikide nimekujud vastavad emakeele seltsi keeletoimkonna soovitustele (seisuga 7. aprill 2019)

Suuremad koloniaalvaldused on mängulaua riiginimedega küljel kirjas koos emariigi nimega, mängulaua numbritega küljel on koloniaalvaldused numbriga tähistamata ning sama värvi mis emariik.

Ülejäänud andmed pärinevad Maailmapanga andmebaasist: Maailmapank / World Bank DataBank (https://databank.worldbank.org/home.aspx), seisuga 7. oktoober 2019 (CC BY 4.0). Andmed on tõlgitud eesti keelde. SKT puhul on USA dollar konverteeritud eurodeks.

Mängu käigus tuleb leida üles riik, mis on kätte sattunud kaardile märgitud, seejärel osutada sellele maailmakaardil. Edasi saab esitada üksteisele küsimusi muude faktide kohta. Eesmärk on koguda igast maailmajaost viis kaarti. Igale küsimusele vastamiseks on aega kaks minutit.


Tähelepanu, koolid!

Mängu autorid jagavad koolidele tasuta 102 „Geopoli“ mängu!

Lauamäng „Geopol“ kutsub üles osalema üle-eestilisel konkursil, et saada koolile uued mängulised geograafia õppevahendid.

Osalemiseks

  • tehke lõbus pilt geograafiatunnist. See võib olla ühispilt, temaatiline pilt vms. Osalejad võivad olla loomingulised ja piiranguid pole;
  • postitage see „Geopoli“ Facebooki lehele, kindlasti kirjutage juurde, mis kooli ja klassiga on tegu. Postitada võib õpetaja, kool vms kooliga seotud inimene/konto.

Aasta lõpus loositakse välja 17 kooli, igale loosis võitnud koolile kingime kuus „Geopoli“ lauamängu.

Kuus mängu on täpselt sobiv arv mänguliseks geograafiatunniks. Kuue mänguga saab mängida 24–30 õpilast.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!