Matamängud tõid rõõmu

13. dets. 2019 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Fotod: Rene Leiner

Eestlaste loodud matemaatikamäng 99math meelitas 5. detsembril rahvusvahelisele matamängude päevale ligi 20 000 õpilast 22 riigist. Tartu Raatuse kool andis võimaluse aulas telefon haarata ja üle kolmesaja õpilase lõigi mängus kaasa.

„Ülesanded polnud väga rasked. Mulle meeldib matemaatika, aga tunnis teeme pigem algebra- ja tekstülesandeid, mitte lihtsat korrutamist-jagamist nagu siin mängus,“ rääkis 9. klassi õpilane Salme pärast võistlust. „Arvan, et Eestis oleme parimad. Euroopa mastaabis oli meist tugevamaid, näiteks lätlased.“

Võistlusel lahendasid eri riikide ja koolide õpilased ülesandeid täpselt ühel hetkel, liitudes nutitelefoni või tahvelarvuti abil online-mänguareeniga. Tulemused olid kohe näha.

99mathi mänge kasutavad õpetajad usinalt ka matemaatikatundides nii õpilaste häälestamiseks, teemade käsitlemisel kui ka toreda vahepalana. Õpilased mängivad oma seadmes, õpetaja näeb oma ekraanil kohe tulemusi.

„Kui mängud toimuvad üle veebi, on õpilastel väga lahe, aga kui nad mängivad ühes ruumis, on veel kümme korda lahedam,“ lausus 99mathi looja Timo Timmi. „On võitjaid ja kaotajaid, aga mängurõõmu on kõigil.

Tiim mängib kolme vastasega ja saab kohe teada, kuidas läks. Koostöös Teliaga andsime Raatuse kooli lastele ka auhindu.“

99mathi kaasasutaja Tõnis Kusmini sõnul oli põnev jälgida, kuidas kõik õpilased jäid kohe vaikseks ja keskendusid, kui voor algas, aga kui mäng sai läbi, läks sagimiseks ja omavaheliseks punktide võrdlemiseks. Algklassid olid nii elevil, et õpetajail tuli neid maha rahustada.

„Ülesanded tegime hästi lihtsad, et pakkuda kõigile matemaatikaga tegelemise rõõmu. Raskeid lahendavad tarkpead olümpiaadidel, aga siin võiksid kõik hakkama saada,“ lisas Kusmin.

„Matemaatika on olnud liiga kaua elust kaugel,“ märkis Raatuse kooli direktor Toomas Kink. „Inimene õpib siis, kui tal tekib positiivne emotsioon ja seos teiste asjadega. Haridus ei pea olema sunnitöö, vaid äge tegevus. Mängu kaudu ongi kõige parem õppida ja seepärast lõime kooli 100 aasta juubeli nädalal 99mathi meeskonnaga käed. Ükski aine pole raske. Raskeks teeb aine see kahejalgne olevus, kes seisab lapse ja aine vahel. Tsiteerides Jaan Einastot: arukas inimene suudab keerulised asjad lihtsaks rääkida ja rumal teeb ka lihtsa keeruliseks.“


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!