Õpilasfirmade tooteid on ka HTM-i kingikotis

20. dets. 2019 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

Jõulukuu on õpilasfirmadele edukas müügiaeg, oma tooteid pakutakse laatadel, koolis ja sotsiaalmeedias. Neljal õpilasfirmal õnnestus saada suurtellijaks haridus- ja teadusministeerium.

Haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna konsultandi Margit Kapaki sõnul on ministeerium sel aastal tellinud viis toodet neljalt õpilasfirmalt: puidust rahakotte (Gustav Adolfi gümnaasiumi õpilasfirma KIFT), meeseepi ja saunamett (Põlva kooli minifirma Meeilu), termokotte (Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilasfirma C-bag) ning pilliroost biolagunevaid joogikõrsi (Põlva gümnaasiumi õpilasfirma Imelõõr).

Ministeeriumi kinkekotis on lisaks kõigi firmade toodetele veel firmasid tutvustav brošüür. Õpilaste tooteid on kinkinud nii reaametnikud kui ka minister ja kantsler teiste ministeeriumide kantsleritele, väliskülalistele ja ise välisvisiitidel viibides.

Eespool nimetatud õpilasfirmad tegutsesid eelmisel õppeaastal. Praeguseks on GAG-i nelja noormehe loodud õpilasfirmast KIFT saanud juba päris firma.

„Mäletan, et olime tellimust saades väga positiivselt üllatunud, sest tollel hetkel oli tegu meie suurima üksiktellimusega. Haridus- ja teadusministeerium tellis 50 KIFT-i rahataskut, kogusummana tegi see umbes 950 eurot. Tundsime, et meid ja meie tööd on märgatud, ning see andis motivatsiooni ja indu ka edaspidiseks,“ meenutas Mathias Randrüüt, KIFT-i müügijuht.

Ka kolmele noormehele Põlva gümnaasiumi õpilasfirmast Imelõõr oli haridus- ja teadusministeeriumi tellimus – 55 karpi joogikõrsi – tulusaim tehing. „Oleme väga tänulikud, et nad tulid ideele tellida Eesti õpilasfirmadelt meenepakke. See oli meie jaoks tunnustus ning reklaam. Koostöö ministeeriumiga sujus väga edukalt.“

Nelja neiut koondanud Põlva kooli minifirmalt Meeilu tellis HTM sada toodet: 50 tükki saunamett ja 50 tükki meeseepi. „Muidugi oli see meile väga kasulik tehing. Raha saime nii palju, kui tooted kokku maksid, 400 eurot. Oleme väga õnnelikud, et just meid välja valiti. Selline võimalus andis koostöö ja masstoodangu tegemise kogemuse.“

Neli neiut Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilasfirmast C-bag müüsid 50 termokotti haridus- ja teadusministeeriumile ning 25 kotti välisministeeriumile. Ka C-bagile olid tellimused ühed suurimatest ning kõige tulutoovamad. „Väga hea meel oli sellesse ettevõtmisse panustada. Oleme uhked, et jäime oma tegevuse ja tootega neile silma.“

Nii haridus- ja teadusminister Mailis Reps kui ka kantsler Mart Laidmets on meeleldi kasutanud võimalust kinkida just õpilasfirmade tooteid, sest see pakub rõõmu nii saajale kui ka andjale.

Mailis Repsi silmis on see eeskätt suurepärane võimalus julgustada noori jätkama ettevõtlusega, kuid sama oluline on tõsta kingisaaja teadlikkust. Igas kingikotis on brošüür tutvustamaks firmasid, aga ka ettevõtlusõppe strateegilist õpet Eestis. „Kingikoti tutvustamisest lähtub pea alati meeldiv vestlus, mida pean suurepäraseks võimaluseks näidata, kui mitmekesine ja hea on Eesti haridus,“ lausus Reps ja lisas, et tooted on erilised ka oma keskkonnasõbralikkuse poolest, olles valmistatud säästval viisil keskkonnasõbralikust materjalist.

„Rõõm on näha, et noortele läheb meid ümbritsev keskkond tõesti korda,“ sõnas Reps.

 Mart Laidmets on seda erilist meenekotti kinkinud eeskätt väliskülalistele. „Tagasiside on iga kord väga positiivne, aga eriliselt pakub välismaalastele alati huvi saunamesi. Selle kotikese puhul on andmisrõõm tõepoolest alati suur,“ lausus Laidmets.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!