2020. aasta Haapsalu muuseumides

31. jaan. 2020 Maarja Kõuts SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid - Kommenteeri artiklit
Ilon Wikland näituse avamisel Iloni Imedemaal 2014. aastal. Foto: Monica Schneider

Alanud aastal toimub Haapsalu muuseumides mitmeid ettevõtmisi, mis hariduses tegutsejaile kindlasti huvi pakuvad.

Ilon Wikland 90

5. veebruaril täitub 90 aastat Ilon Wiklandi sünnist. Iloni Imedemaa tähistab seda suurt sünnipäeva kogu aasta vältel.

Kolmapäeval, 5. veebruaril on Iloni Imedemaa kõigile tasuta avatud. Toimuvad eriprogrammid kooli- ja lasteaialastele. Räägitakse Ilon Wiklandist ning loetakse tema illustreeritud ja kirjutatud raamatuid. Kirjastus Tammerraamat tutvustab sel aastal ilmuvaid Wiklandi raamatuid. Kell 15 autasustatakse Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi võitjaid ning avatakse koguni kaks näitust. Näha saab konkursil osalenute töid ning erakogudesse kuuluvat Ilon Wiklandi loomingut.

Koostöös Eesti lastekirjanduse keskuse ja Lääne maakonna keskraamatukogu lasteosakonnaga hakkab sel aastal mööda Eesti raamatukogusid rändama Ilon Wiklandi elu ja loomingut tutvustav kohvernäitus „Pikk-pikk teekond“, millega kaasneb koolilastele mõeldud teematund.

Veel enne suvehooaega avatakse Iloni Imedemaal Ilon Wiklandi juubelinäitus, kus tema loomingut tutvustatakse lapsepõlvekoduga seotu kaudu. Kodused peod ja tähtpäevad, argipäevane lastetoa õhustik, lemmikloomad kui armastatud pereliikmed – need on vaid mõned märksõnad, mis Ilon Wiklandi loomingus sooja ja südamlikku kodutunnet kannavad. Näitusega kaasneb ka haridusprogramm.

Iloni Imedemaal juba traditsiooniks saanud suvelavastus on seekord samuti juubeliaasta puhul just Ilon Wiklandile pühendatud. Lähemalt saab juubeliaasta tähistamisega tutvust teha Haapsalu ja Läänemaa muuseumide kodulehel salm.ee.

Rahvusvaheline pärandit hoidvate kogukondade konverents

Mahukas ettevõtmine SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid 2020. aasta plaanides on rahvusvaheline pärandit hoidvate kogukondade koostöökonverents „Stronger together: Fostering heritage communities“. Konverents toimub Haapsalus 8.–11. maini ning selle käigus uuritakse, millised on pärandit hoidvate kogukondade võimalused ja probleemid, samuti käsitletakse uusi lähenemisviise pärandi tõlgendamiseks. Tihedas kavas on lisaks praktilistele töötubadele, ettekannetele ja seminaridele õppekäigud, mis annavad konverentsil osalejatele võimaluse jagada kolleegidega parimaid praktikaid ning arutleda valdkonna probleemide üle.

Konverentsi peakorraldaja Interpret Europe on organisatsioon, mis toimib Euroopa teaduse ja hariduse valdkonnas koostöö- ja vahetusplatvormina. Interpret Europe’i eesmärk on tuua kokku pärandi vahendajad, pakkuda neile koolitusi ja samuti toetada loodus- ja kultuuripärandiga tegelevate riiklike ühenduste arendamist Euroopa riikides. Konverentsile saavad kõik huvilised end registreerida kuni 1. maini. Lähem info interpreteuropeconference.net.

Haridusprogrammid Haapsalu muuseumides

Suurematele ettevõtmistele lisaks on meil endiselt lai valik haridusprogramme igale vanuseastmele. Kooli- ja lasteaiagruppe ootavad kõik meie muuseumid: Ants Laikmaa muuseum, Haapsalu linnus, Haapsalu raekoda, Iloni Imedemaa ning raudtee- ja sidemuuseum.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!