Elamusõpe Vana-Võromaa muuseumides

31. jaan. 2020 Reet Roop Karilatsi Vabaõhumuuseumi juhataja - Kommenteeri artiklit
Keskkonnaameti Lõuna regiooni töötajate pered Dr. Fr. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseumis pakutrükki harjutamas. Foto: Dr. Fr. R. Kreutzwaldi memoriaalmuuseum

Neli omanäolist muuseumi Lõuna-Eestis pakuvad elavat vaheldust õppetööle ning on abiks koolis omandatud teadmiste kinnistamiseks.

Astudes sisse Võru linnas asuva Dr. Fr. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseumi tagasihoidlikust jalgväravast, satud linnatohtrist kirjaniku õuele ja tajud maailma, kus aeg seiskub ja elavaks saab ühe suurmehe elu ja looming: kohtad muinasjutumaailmast tuttavaid tegelasi ja Kalevipoega. Töötoas saab panna ennast proovile näpuosavuses, õppida kõige lihtsamaid trükitehnikaid ning valmistada ise tarkuseraamat, mille saab kaasa võtta ja kodus tarkuseteradega täita.

Samal tänaval ootab Vana-Võromaa Kultuurikoda oma põnevate eksponaatidega, mis lausa kutsuvad uudistama, küsimusi esitama. Tamula asulakoha haruldased kiviaegsed leiud oma lugudega lummavad iga kuulajat. Mida kõike veel ajalugu meie eest oma salapärasuses peidab, avasta ja neela see tarkus endasse. Muuseumi osalustundides saab õppida lugude ja praktilise tegevuse kaudu. Kunstitundidele annavad sisu galeriis vahelduvad näitused, koos vaadatakse, kuulatakse, arutletakse kunsti üle ja luuakse oma kunstiteos.

Eestimaa lõunapiiril ootab külastajaid Mõniste Tarwitajate külakauplus, mis on ühtlasi Mõniste Talurahvamuuseumi peamaja. Taastatud kaupluseruum viib külastajad möödunud sajandi aegadesse, mil kaupu kaaluti vana kaubakaaluga ning arvestamine käis arvelauaga. Lisaks kaupmehe eluolusse süvenemisele tutvustab muuseum läbi kolme erineva ajastu talurahva töid ja tegemisi. Muuseumi õpetlikud teematunnid viivad püstkotta, rehetarre, talutööde juurde ning metsa – kas jahile, laululinde kuulama või taimi uurima. Muuseumitöötajad sõidavad hea meelega ka kooli või lasteaeda lausa üle Eesti, et tuua kohale tükike muuseumist.

Karilatsi Vabaõhumuuseum asub samanimelises külas ajaloolise Postitee ääres. Muuseumi kõige olulisem osa on koolihariduse lugu jutustav püsiekspositsioon endises külakoolis. Koolitunnis saad tindi ja sulega oma osavust proovida. Avatud hoidla aitab mõista, miks üldse peaks vanadest asjadest hoolima ja neid koguma. Veski oma salapärase ja uhke hoiakuga peidab endas kaalude maailma, annab aimu, kui raskelt vanal ajal terakesest jahu ja lõpuks leib sai. Talvekuudel saab kutsuda muusemitöötaja kohvriga lasteasutusse koos põnevate lugude ja muuseumiesemetega jutustama ajast enne „nutielu“.

Mäletame oma juuri ja õpime esivanematelt unustusse jäänud töid-tegemisi, mis kuluvad ka praeguses elus igati ära.

Muuseumitundide koostamisel on arvestatud õppekavadega, need on paindlikud ja on kohandatavad õpetaja soovidele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!