ERM-i Tartu rahulepingu originaali vaatama!

31. jaan. 2020 - Kommenteeri artiklit

Tartu rahulepingu allkirjastamine lõpetas 431 päeva kestnud Vabadussõja. 2. veebruaril tähistame saja aasta möödumist sellest suursündmusest ja sel päeval on tasuta sissepääs Eesti Rahva Muuseumi püsinäitusele „Kohtumised“, kus asub ajutiselt ka lepingu originaal.

Eesti Vabariigi sünnitunnistuseks nimetatud leping on esmakordselt ajaloos toodud rahvusarhiivi kogust ERM-i näitusesaali. Püsinäituse „Kohtumised“ ruumis „Rahvas ja riik“ seisab see aukohal, kõrval ekraan, kus saab sirvida kogu lepingu teksti. Nii on see 2. veebruari õhtuni, mil ürik rändab tagasi oma hoiupaika arhiivis.

Lisaks rahulepingule räägivad ERM-i näitusesaalis Vabadussõja lugu üks eriline aumärk ja haruldane lipp: Vabadussõja lõunarindel võidelnud vabatahtlike üksuse, Sakala partisanide esimene lipp ja Vabadusristi aumärk, mis kuulub Anna Varesele. Anna läks 18-aastasena vabatahtlikult sõtta ja on üks kahest eesti naisest, keda aumärgiga tunnustati.

Jaan Poska gümnaasiumis on 7. veebruarini avatud näitus, mille keskmes on rahulepingu erinevad eksemplarid. Esimest korda pärast sajandi eest sõlmitud rahu jõudis läbirääkimiste kohta tagasi ka Tartu rahu laud, mis kuulub Tartu linnamuuseumi kogudesse alates 1968. aastast ning on muuseumikülastajate jaoks üks huvitavamaid esemeid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!