Ettevõtete spetsialistid õpetavad koolis matemaatikat, füüsikat jt õppeaineid

10. jaan. 2020 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit
Telia Eesti personalispetsialistid Liina Jutt ja Moonika Org õpetavad igal teisipäevahommikul Tallinna humanitaargümnaasiumis informaatikat. Nad ütlevad, et see on neil väga lahe teisipäevahommik. Foto: Raivo Juurak

Kolmteist ettevõtete spetsialisti on õpetanud juba pool aastat oma põhitöö kõrvalt koolis matemaatikat, füüsikat, informaatikat, eesti ja inglise keelt jt aineid.

Need ettevõtete spetsialistid käivad iga nädal koolis, kuid annavad seal kogu õppeaasta jooksul tunde ainult ühes õppeaines ja ühes klassis. Enamasti on nende koormus kaks tundi nädalas. Näiteks loodusõpetust on seitsmendas klassis 70 tundi, mis annabki nädalakoormuseks kaks tundi.

Kuidas on ettevõtete spetsialistid koolidesse õpetama jõudnud? Neid on üles otsinud ja õpetama kutsunud MTÜ Edumus. Selle firma asutaja Maria Rahamägi ütlebki, et tänavu on nad ettevõtetest värvanud 13 spetsialisti, kuid järgmisel õppeaastal loodavad jõuda juba 60-ni.

Informaatikat õpetavad Telia spetsialistid

Moonika Org ja Liina Jutt on Telia Eesti personalispetsialistid, kes käivad Edumuse kaudu õpetamas Tallinna humanitaargümnaasiumis. Iga teisipäeva hommikul annavad nad seal seitsmendale klassile kaks esimest tundi – informaatikat. „See on meil väga lahe teisipäevahommikune traditsioon,“ ütleb Moonika Org. Lahe sellepärast, et lapsed õpivad kõike tõesti suure huviga.

Liina Jutt ja Moonika Org saabusid 1. septembril kooli kahekesi ühel jalgrattal. Foto: erakogu

Näiteks enne aastavahetust õpiti tegema virtuaalseid postkaarte, mida saab saata sõpradele nutitelefoni ja arvutisse. Tänu postkaardi tegemise oskusele saavad nad nüüd hakkama ka oma referaatide ja muude kirjalike materjalide illustreerimise, plakatite koostamise ja palju muuga.

Väga meeldis õpilastele klaviatuuril kümne sõrmega kiiresti kirjutamise harjutamine, sest seda sai teha mängides. Ühes mängus tuli isegi taevast tähti alla lasta – taevatähed vastasid tähtedele klaviatuuril.

Exceli tabel oli õpilastele suur avastus. Nad koostasid seal oma igakuise taskuraha ülevaate ja imestasid, kuidas summa tuleb ise kokku. Õppisid efektiivset guugeldamist. Nii hakkasid nad otsingusõna jutumärkidesse panema, kui tahtsid infot ainult ja üksnes selle sõna kohta. Uuriti ka seda, mida Google siis vastuseks annab, kui otsingusõna lõppu tärn panna.

Siis guugeldasid kõik iseennast ja mõned õpilased olid üsna ehmunud, kui avastasid, et olid pannud kunagi enda kohta üles asju, mis neile enam üldse ei meeldi – näiteks oma beebipõlve fotosid. Mõned olid pannud internetti fotosid oma vanematest, kusjuures vanematelt luba küsimata. Sealt arenesid välja vestlused küberturvalisuse teemal.

Edumuse asutaja Maria Rahamägi märgib, et ettevõtete spetsialistid õpetavad koolis matemaatikat, füüsikat, informaatikat, ettevõtlust ning inglise ja eesti keelt. Tema arvates on toonud ettevõtete spetsialistid õpetamisse energilist ja praktilist vaadet. Nad teevad tundides katseid, käivad õpilastega õppekäikudel, seostavad õpitavat materjali oma ettevõtte tööga jpm.

Plaanid on suured. 2020/2021. õppeaastal loodetakse Edumuse kaudu koolidesse tuua vähemalt 60 uut ühe aine õpetajat. Selleks tehakse juba praegu ettevalmistusi, suheldes linnade ja valdade haridusjuhtidega ning koolide direktoritega. Et koolid saaksid võtta ka ise kontakti ettevõtete spetsialistidega, kes on huvitatud paar tundi nädalas koolis lapsi õpetama, on loodud platvorm https://www.edumus.org/.

Missugustes koolides ettevõtete spetsialistid õpetavad?

MR: Enamik õpetab oma põhitöö kõrvalt Tallinna koolides, üks ka Viimsis ja üks Kohtla-Järvel. Põhjus on see, et hakkasime õpetamisest huvitatud spetsialiste välja selgitama pealinnas. Proovisime leida neid ka Ida-Virumaal, kuid viiest huvilisest saime kooli ühe, mis oli keskmine tulemus. Järgmisel aastal loodame fookuse rohkem Ida-Virumaale tõsta, sest sinna on uusi algatusi kõige rohkem vaja.

Praegu töötab enamik koolis õpetavatest spetsialistidest Eesti Energias ja Telias. Eesti Energia personaliosakond suhtus töö kõrvalt koolis õpetamisse väga pooldavalt ja tuletas suvel oma spetsialistidele korduvalt meelde, et Edumuse kaudu saab koolis mõnda õppeainet õpetada, lisades juurde, et õpetamisele eelneb ka koolitus jne.

Teine firma, kus suhtutakse spetsialistide töö kõrvalt koolis õpetamisse väga hästi, on Telia. Sealt on esialgu kaks õpetajat, kuid tuleval aastal kindlasti rohkem. Nemad saavad väga hästi õpetada näiteks küberturvalisusega seotud teemasid, aga ka informaatikat jms. Telia on varemgi koolidega koostööd teinud, selle näiteks on projekt „Suurim julgus“.

Ettevõtete spetsialistid läbivad kõigepealt koolituse

MR: Koolituse viisid läbi Tallinna ülikooli ja Avatud Meele Instituudi töötajad ning Soome õpetajakoolitaja Peter Fagerström. Õppimise kognitiivsetest protsessidest rääkis suvisel koolitusel Tallinna ülikooli õppejõud Grete Arro. Ettevõtete spetsialistidega tehti ka selliseid tunde, kus nad ise olid õpilased, et nad näeksid õppimist ja õpetamist õpilase vaatepunktist. Muidugi said kõik aru, et kolme koolituspäevaga ei saa kellestki professionaalset õpetajat, kuid õigetest hoiakutest said nad aimu ja see aitab klassis toime tulla.

Meie soov on, et Edumuse programmi läbinud leiaksid endas üles õpetamise kire. Pärast seda saavad nad liituda näiteks „Noored kooli“ programmiga või minna ülikooli haridusinnovatsiooni või mingi õppeaine õpetamist õppima. Kui kellestki saab lõpuks suurepärane õpetaja, siis oleks mul hea meel, et Edumus oli nende esimene samm sellel teekonnal.

Mis õppeaineid ettevõtete spetsialistid koolis õpetavad?

MR: Meil on praegu kaks füüsikaõpetajat, kaks inglise keele, kaks ettevõtlus- ja majandusõpetajat, kaks informaatika- ja matemaatikaõpetajat. Matemaatikaõpetajaid on koolis kõige rohkem vaja, kuid probleem on selles, et seda õppeainet on neli-viis tundi nädalas ja tööstuses tegutsev spetsialist ei jõua nii palju tunde oma põhitöö kõrvalt anda.

Ühes koolis aga õpetavad matemaatikat ikkagi ettevõtte spetsialistid, sest kool kedagi teist ei leidnud. Ühes klassis õpetab ettevõtte spetsialist matemaatikat kõik tunnid nädalas üksinda, teises klassis õpetab kaks õpetajat tandemina. Viimased on klassis kordamööda, nii et kaks tundi annab üks ja kaks tundi teine, kuid nad koordineerivad oma tööd väga põhjalikult.

Seal koolis oli olnud eelmisel aastal väga nõrk matemaatikaõpetaja, mistõttu pidid ettevõtete spetsialistid seal lisaks uuele materjalile läbi võtma ka kogu eelmise aasta materjali. Õnneks jagub neil kirge ja missioonitunnet ning mul on hea meel, et nad ei ole selle väljakutse ees araks löönud, vaid leiavad, et sellepärast nad koolis ongi. Ühes teises koolis oli aga matemaatikaõpetajal eelmisel aastal väga suur ülekoormus ja ta oli südamest õnnelik, kui Edumuse õpetaja tänavu osa tema tunde endale võttis.

Kuidas ettevõtete spetsialistid õpetajatena kokku hoiavad?

MR: Tallinnas töötavate spetsialistidega on meil aeg-ajalt ühised mitteametlikud lõunasöögid, mis tugevdavad Edumuse kogukonda. Lisaks koolitused, millest kolm päeva oli suvel enne õpetama asumist ja millele järgneb neli järelkoolitust enne iga koolivaheaega. Ühel koolitusel rääkis Randvere kooli direktor Leelo Tiisvelt ettevõtete spetsialistidele, kuidas tuleks tänapäeval õpilasi hinnata. Loomulikult rääkis ta ka traditsioonilisest hindamisest, sest paljud koolid on traditsioonis kinni ja kujundavat hindamist jms eriti ei harrasta.

Koolitustel on näha, et Edumusega liitunud ettevõtete spetsialistid on väga positiivse hoiakuga ja hakkamist täis. Teiselt poolt on ka koolid nendega väga rahul.

Mida toob lähem tulevik?

MR: Praegu üritame tuua kooli ühte Soome idufirmat, mis õpetab 3D-modelleerimist, vaatame, kuidas see õnnestub. Kontakt nendega on loodud. Meil on üldse põnevaid arenguid oodata. Arvan, et Edumuse kaudu võikski koolidesse jõuda 3D-modelleerimise moodi spetsiifilisemaid asju, eriti valikainetesse. Näiteks küberturvalisus võiks olla täitsa eraldi teema. Kõige suurem mure on meil aga ikkagi see, et koolides on puudu füüsika- ja matemaatikaõpetajaid, niisiis ei saa ka neid aineid välistada. Samas on ettevõtete spetsialistidel koolis kõige lihtsam õpetada valikaineid, sest nende maht ei ole põhitöö kõrvalt õpetamiseks liiga suur.

Kes soovib Edumuse tegemistega pidevalt kursis olla, võib jälgida meie Facebooki lehekülge https://www.facebook.com/edumus.org/.

Oma kooli järgmise aasta õpetajavajadustest saab teada anda lingilt https://www.edumus.org/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!