Lööge lahti meie ajakiri!

24. jaan. 2020 Ilmar Anvelt inglise keele õpetajate seltsi ajakirja OPEN! toimetaja - Kommenteeri artiklit
Ajakirja lugejad EATE sügisseminaril. Foto: EATE
Esimese numbri kaas.

Eesti inglise keele õpetajatel on olnud oma organisatsioon – Eesti inglise keele õpetajate selts (Estonian Association of Teachers of English, EATE) juba alates 1991. aastast, seega peaaegu 30 aastat. Üks abiline seltsi töö järjepidevuse hoidmisel on olnud meie oma ajakiri, mida oleme andnud välja kaks korda aastas seltsi algusaegadest praeguseni.

EATE hakkas välja andma oma ajakirja EATE Newsletter novembris 1992. Esimene number nägi välja väga tagasihoidlik – väike ja õhuke brošüür 15 leheküljel A5 formaadis. See algas seltsi tollase juhatuse esimehe Ülle Kurmi artikliga „What is EATE“, kus olid loetletud juhatuse liikmed ning nende ülesanded. Sellegipoolest võime uhkusega öelda, et juba esimene number oli rahvusvaheline – see sisaldas lühikesi artikleid Madalmaade ja USA autoritelt.

Järkjärgult kasvas nii ajakirja maht kui ka sisu. A4 formaat on olnud kasutusel alates 11. numbrist, mis ilmus mais 1997. Kui esimesed numbrid koosnesid ainult tekstidest, siis järkjärgult on kasvanud fotode ja muu illustratiivse materjali osatähtsus. Alates 2000. aastast on artiklite juures olnud autorite fotod. Seda soovitas Carmen Ruus, kes oli siis EATE juhatuse esimees.

Aja jooksul on välja kujunenud ajakirja struktuur. Mõned püsirubriigid, mida avaldatakse praeguseni, hakkasid ilmuma üsna varakult, nt „Come and Share“, kus õpetajad jagavad praktilisi nõuandeid ja kogemusi, tuli esimest korda välja 1998. aastal.

Kindla koha on ajakirjas omandanud intervjuud tunnustatud õpetajatega. Esialgu, alates 2004. aastast, ilmus rubriik „Teachers’ Teacher“, kus intervjueeriti peamiselt Tartu ja Tallinna ülikooli õppejõude, eriti neid, kes tegelesid õpetajakoolitusega. Esimene õppejõud, kes andis intervjuu, oli Tartu ülikooli dotsent Nora Toots, vestlus temaga ilmus pealkirja „The Lady Who Never Sleeps“ all. Kuna pikapeale näis ülikooliõppejõudude varu ammenduvat, anti haridusministeeriumi keeleosakonna juhataja Piret Kärtneri soovitusel 2014. aastal rubriigile uus nimi „Experienced Educator“. Sellest alates oleme intervjueerinud ka kooliõpetajaid ja teisi haridustöötajaid. Kui esimene intervjuu (ja ka mõni hilisem) toimus vestluse vormis, mis hiljem üles kirjutati, siis üldiselt oleme esitanud küsimused kirjalikult ja saanud neile ka kirjalikud vastused. Intervjuude küsimused koostavad tavaliselt juhatuse liikmed oma koosolekul.

Lugemissoovituste rubriik „Reading Recommendations“ hakkas ilmuma juhatuse liikme Juta Hennoste ettepanekul 2012. aastal. Seal tutvustatakse nii õpetajatele vajalikke metoodikaalaseid ja keeleteaduslikke raamatuid kui ka ilukirjandusteoseid.

Kuna meie väljaanne oli kasvanud suuremaks kui lihtsalt uudiskiri, sest avaldasime ka põhjalikumaid probleemartikleid, organiseeris seltsi juhatus 2002. aasta suveseminaril Põltsamaal konkursi ajakirjale uue nime saamiseks. Nimi, mis kohe pälvis juhatuse liikmete poolehoiu, oli OPEN! kui originaalne, energiline ja lugema kutsuv. Selle mõtles välja Elva keskkooli õpetaja Reet Kotkas, kes ise dešifreeris seda kui „Our Periodical of English News“. Kuna tegelikult pole tegemist just inglise (keele) uudistega, oleme kasutanud alapealkirja The EATE Journal. Esimene number uue nime all tuli välja novembris 2002.

EATE logo – sinine pilveke, mille kavandas Ilmar Anvelt – oli esimesena kasutusel 2001. aasta novembris, kui ajakiri kandis veel nime EATE Newsletter.

Veebis on OPEN! olnud kättesaadav 2011. aastast. Kõik soovijad saavad seda lugeda aadressil www.eate.ee/open. Ka on väljaanne kättesaadav rahvusraamatukogu andmebaasis Digar. Paberväljaande saavad seltsi liikmed, kes võtavad osa meie üritustest.

Aastate jooksul on meil välja kujunenud lai autorite ring nii Eestis kui ka välismaal. Näiteks meie viimases numbris ilmusid artiklid lisaks kohalikele ka USA, Kanada, Suurbritannia ja Läti autoritelt. Seekordne intervjueeritav oli Tallinna juudi kooli õpetaja Zinaida Jevgrafova, kes on agaralt tegutsenud ingliskeelsete kõnevõistluste korraldajana.

Ajakirja kaane sisekülgedel on saanud kombeks näidata fotosid meie suve- ja sügisseminaridelt. Meie ametlik fotograaf on olnud Miina Härma gümnaasiumi õpetaja Reet Noorlaid, kes on tabanud palju huvitavaid momente meie üritustelt. 2013. aastal ilmus seeria pilte pealkirja „How well do you know London?“ all. Sellest ajast peale on igas numbris olnud fotoviktoriin, kus lugejad võivad ära arvata, kui hästi nad tunnevad mõnda linna. Näiteks viimases numbris tutvustati Calcutta koloniaalajastu ehitisi.

Esialgu oli ajakirja toimetaja Nora Toots, siis mõnda aega Nora Toots koos siinkirjutajaga, seejärel siinkirjutaja üksi. Kõigi aastate jooksul on väljaande tehnilise külje eest hoolitsenud OÜ Studium.

Kutsume kõiki inglise keele õpetajaid astuma EATE liikmeks ning ootame kaastöid meie ajakirjale nii senistelt kui ka uutelt autoritelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!