Muudame matemaatika käegakatsutavaks

17. jaan. 2020 Raido Marmor, Brigita Põld Pelgulinna gümnaasiumi matemaatikaõpetajad - Kommenteeri artiklit
Meeskond esitleb 3D-printeri projektiga saavutatut. Foto: erakogu

TLÜ eri erialasid ühendavas õppeaines ELU said kokku seitse inimest, et osaleda projektis „Matemaatika õppevahendite loomine 3D-printeri abil“ ja õppida printima matemaatikas vajalikke õppematerjale.

Eesmärk oli luua 3D-printimise teel geomeetriliste kehade mudeleid, mida saaks õppetöös mudelitena kasutada. Projekti meeskonnas lõid kaasa haridustehnoloog, infotehnoloog, kaks matemaatikut ja kolm informaatikut. Esimest korda saime kokku septembris ja enne jõule printisimegi 3D-printeri abil välja ahvisadula, oloidi, Enneperi ja Dini pinnad, mida on võimalik ka õppetöös kasutada.

Kõigepealt tuli arvutis nende kehade mudelid valmis programmeerida ning 3D-printerile arusaadavaks teha. See osutus keerulisemaks, kui arvasime. Vaatasime internetist teiste inimeste katsetusi ja ebaõnnestumisi, kuid sellest oli vähe kasu. Lõpuks kasutasime mitut programmi, liigutades oma pindu ühest programmist teise, seda niimoodi iga kord paremaks muutes. Lõpuks saatsime oma failid 3D-printerile. Oodatava pinna asemel saime aga ebamäärase hunniku plastikut. Siis kohandasime oma pindasid ja andsime printerile täpsemad juhtnöörid ning saime neli täiuslikku pinda: ahvisadul, oloid, Enneperi pind ja Dini pind. Meie meeskonna põhieesmärk täitus – lõime käegakatsutavat matemaatikat!

ELU-projekt andis meile hea kogemuse meeskonnatöö, ajaplaneerimise ning 3D-modelleerimise ja printimise osas. Projekt kannab ka laiemat eesmärki, milleks on matemaatika populariseerimine praktilise tegevuse kaudu. Näiteks on paljudes Eesti koolides 3D-printerid, millega õpetaja saab katsetada kehade väljaprintimist koos oma õpilastega. Nii muutuvad koolitunnid mitmekülgsemaks ja huvitavamaks.

Kas äratas huvi? Nii meie kui teiste õppeaine ELU projektis osalenud meeskondade prinditud pinnad koos seletusmaterjalidega on leitavad veebikeskkonnast (http://www.cs.tlu.ee/elu3d/). Prindi välja ja tutvu nende pindadega omal käel. Lisaks võid kõikide projekti käigus valminud pindadega tutvuma tulla Tallinna ülikooli matemaatikaosakonda. Üks suurepärane näide sellest, et raskeks peetud matemaatika võib olla väga ilus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!