Õpetajate Leht 31. jaanuaril

29. jaan. 2020 - Kommenteeri artiklit

Robert McConnell – mees, kes muutis Eesti hariduslugu

Jaanuaris lahkus siit ilmast maailmakuulus kakskeelse õppe koordinaator ja asjatundjana Robert McConnell, kes on ka meie keelekümblusprogrammi eestvedaja.

Paljud pedagoogilised lähenemised, mis aastal 2020 on iseenesest mõistetavad, tulid kas keelekümblusega koos või paljuski just selle kaudu.

Mida on vaja hariduse ümberkujundamiseks?

19.–22. jaanuarini toimus Londonis järjekordne maailma haridusfoorum, millel arutati maailma hariduse olukorda ja tulevikuväljavaateid. Keskenduti eelkõige üldhariduse kvaliteedile eri riikides ja võimalustele tõsta õppimise tulemuslikkust. Nenditi, et õpilaste põhioskused pole seatud eesmärke silmas pidades piisavalt kiiresti paranenud. Meie ministri esinemist kuulati suure tähelepanuga, sest Eesti on hariduse vallas maailma tipptegija.

K2ERG pere teistmoodi koolipäev

23. jaanuaril toimus Kesk- ja Kagu-Eesti riigigümnaasiumide õpetajate teine koostööpäev. Kui mullu läksid õpetajad kolleegide tunde ja igapäevaelu vaatama, siis seekord oli õpilastel iseseisva töö päev ning õpetajad ja teised töötajad kogunesid ainevaldkondade või tööülesannete järgi koolidesse. 

Toetus annab ettevõtlusõppele haaret ja hoogu

„Edu ja tegu“ koos SA Innovega kutsub koole 20. veebruarini taotlema toetust koolide ettevõtlusõppe mitmekesistamiseks. Seni on kolmest Euroopa sotsiaalfondi taotlusvoorust „Koolide, kogukonna ja ettevõtjate koostöö toetamine ettevõtlusõppe praktilisemaks muutmiseks” toetatud 48 projekti. Õpetajate Leht uuris, kas ja mida on toetatud projektid koolides muutnud.

Eda-Mai Tammiste: „Hea juht on õiglane ja inimlik“

Mullusel aasta õpetajate galal õppeasutuse juhi tiitlile nomineeritud Anija Valla Lasteaedade direktor Eda-Mai Tammiste räägib oma tööst ja väljakutsetest kolme lasteaia juhtimisel.

Õpilashoolekanne – kõikide õigus, aga …

Õpilaste vaimse tervise tagatis on tavalise töökorraldusega lihtne koolielu, tõdeb Soome psühholoogide liidu juht Annarilla Ahtola ajakirjas Opettaja. Õpilaste heaolu tagamiseks tuleb haridusse anda ressursse, et koolide baasvajadused oleksid tagatud: õpperühmad piisavalt väikesed, õpetajatel vajalik haridus, õpilastel toetussüsteem ja kõigil valdkondadel rahaline kate. Paraku on Soomes vajaka mitusada koolipsühholoogi ja sotsiaalpedagoogi, kuna pole loodud vastavaid ametikohti. Sõltuvalt omavalitsusest on psühholoogidel erinev koormus ja osa käib nii-öelda külakorda.

Karjääriõpe vajab täiendamist sisus ja vormis

Karjääriõpe on killustatud ja lünklik, arvavad asjatundjad. Kuidas seda paremaks muuta, selle üle peeti aru karjääriteenuste võrgustikukonverentsil.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!