Pooleks aastaks ettevõtlust õppima!

10. jaan. 2020 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit

Erasmus+ programm „Rahvusvaheline ettevõtlusõpe“ ootab osalema põhikooli ja gümnaasiumi lõpetanud noori, et pakkuda neile tegevuse käigus õppimiskogemust.

Programmi ingliskeelne nimi on International Entrepreneurship Education – IEE. Õpetajate Lehe lugejale tutvustab seda Juhani Koivuviita, kes on programmi Soome-poolne koordinaator.

Miks Eesti selles projektis osaleb?

Juhani Koivuviita: Sest selle projekti idee on sündinud osaliselt Eestis. Nimelt on projekti üks algataja Galina Kušanova Narva koolituskeskuse VitaTiim projektijuht. Eestis on ettevõtlikkuse vaimu. Siin on Ettevõtliku Kooli võrgustik, kus osaleb üle saja kooli ja lasteaia. Siin on palju start-up-ettevõtteid, mis löövad maailmas kiiresti läbi. Eesti õpilasfirmad võidavad üleeuroopalisi võistlusi.

Millal programm toimub?

Alustame 3. veebruaril. See on viiekuuline katseprogramm, kuhu ootamegi osalejaid ka Eestist, eelkõige põhikooli või gümnaasiumi lõpetanud noori, kes on tundnud teatavat huvi ettevõtluse vastu, kuid pole kindlad, et tahavad sellele pühenduda. Programmi jooksul jõuavad nad endas suurema selguseni. Eri vanusega noored õpivad selles programmis koos. Augustis 2020 algab seesama programm juba aastapikkusena.

Kus õpe toimub?

Alustame Taanis Asnæsi linnas, kus asub MillCamp Academy. Kuid ei õpita ainult seal. Tegemist on Erasmus+ programmiga, mille mooduleid saab läbida kus iganes Euroopas, sest programmi kõik materjalid on avalikud ja igaühel on õigus neid kasutada. Kui Eestis on koole, kus tahetakse kogu programmi või selle mõne mooduli järgi ettevõtlust õpetada, siis on, kust alustada. Meie kui programmi koostajad aitame hea meelega.

Kuidas õpitakse?

Kõigepealt küsime noorte käest, mida nad tahavad teha. Kuna meil on väga palju meeskonnapõhist õpet ja palju saab katsetada ning reflekteerida, küsime loomulikult ka seda, mida nad tahaksid ellu viia koos meeskonnaga.

Pärast oma soovides selgusele jõudmist mõeldakse, missugust projekti võiks nelja-viiekesi tegema hakata. Lisaks rühmakaaslastele tehakse koostööd ka klientide, firmade, asutuste ja ülikoolidega.

Igal meeskonnal on oma juhendaja (coach, mentor). Alguses tegeleb juhendaja noortega palju, kui aga on näha, et meeskonna töö hakkab toimima, siis juhendaja taandub. Eesmärk on, et lõpuks poleks juhendajat üldse vaja.

Missugused moodulid sobiksid Eesti koolidele?

Päris hästi sobiks programmi esimene moodul nimega „Miks?“, kus reflekteeritakse üheskoos oma mõtteid, mida ja kellega ellu viia. Moodulis „Õpime õppima“ lööb koolitajana kaasa eelmainitud VitaTiim OÜ, kes õpetab refleksiooni, efektiivset õppimist, projektikirjutamist jms.

Mooduleid saab võtta ka projekti teiselt partnerilt Educraftor OÜ, mida esindan mina. Educraftor pakub mooduleid „Edujam“ ja „Eduhack“. Esimene on ühe päeva pikkune protsess ideest kontseptsioonini (ingl concept). Eduhack on aga korraldatud Garage48 häktoni formaadis, kuigi toetame veel rohkem iga osaleja õppimist.

Programmi Taani partner IAmTrading ApS pakub mooduleid, kus õpitakse tundma meeskonna arengu dünaamikat, meeskonnas ette tulevaid konflikte ületama jms.

Kas õppijad peavad mingi toote valmis saama?

Lõpuks valmib neil tõesti toode või teenus, mida nad esitlevad avalikul üritusel, kuhu on kutsutud ka koostööpartnerid ning piirkonna ja ülikoolide esindajad, samuti võimalikud investorid, kes on huvitatud esitletud toote edasiarendamise toetamisest.

On loomulik, et mõni programmis osaleja ei hakka hiljem ettevõtjaks. See pole probleem, sest see ongi järelemõtlemise aeg. Kuid ettevõtjaks hakkajatele on see programm suureks toeks. Päris ettevõtte rajamine on esimesel kolmel aastal teatavasti väga raske, seevastu programmis osalejale ei ole reaalse maailma surve nii ränk.

Kas Eestist osalevad õpilased peavad tegema oma meeskonna?

Kui Eestist liituks programmiga näiteks neli õpilast, siis pole kohustust, et nad peaksid neljakesi oma meeskonna moodustama. Samas pole see ka keelatud. Üldiselt tekivad meeskonnad ühiste huvide alusel.

Toonitaksin veel seda, et nädalapikkuste moodulite sees on õppijatel palju vabadust viia asju edasi just nii, nagu nendele endale kõige parem on. Iga meeskond otsustab ise, millist materjali ta kasutab, kus ja mis kellaaegadel töötab, kas tegutseb arvutipõhiselt või mitte – see kõik sõltub projektist ja ideest, mida meeskond edasi viib.


TULE ETTEVÕTLUST ÕPPIMA!

  • 1. veebruaril 2020 algab Taanis uus viiekuuline programm „Rahvusvaheline ettevõtlusõpe“.
  • Kui oled 15–26-aastane, otsid teistmoodi õppimise kogemust, tahad oma ideid ellu rakendada, soovid omandada ettevõtluse kogemusi või tahad jõuda selgusele oma elu järgmistes sammudes, siis on see programm sinu jaoks.
  • Osalustasu on 2000 eurot ja sisaldab ka majutust.
  • Rohkem infot ja registreerimine www.craftorship.com.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!