Tallinna keskraamatukogu soovitab: Vastupandamatult huvitav teadus

17. jaan. 2020 Tallinna keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

James Doyle „Meie planeet Maa: geograafia lühidalt ja selgelt“

Lõbus ja õpetlik raamat, kus saavad vastuse kõikvõimalikud küsimused meie planeedi kohta. Kuidas mäed kerkivad? Kuidas tekib järv? Mugavas formaadis – mõõtudelt käepärane ja kaalult kerge hoida – raamat tekitab kiusatuse seda kõikjal kaasas kanda ja igal võimalusel uusi fakte uurida. Tänu vahvatele piltidele ja selgitavatele joonistele saab tekst veelgi selgemaks. Peatükid on rühmitatud suuremate teemade alla, mis koos registriga hõlbustab vajalike faktide uuesti üles leidmist. Raamatus on lisaks välja toodud nimekiri maailma riikidest ja nende pealinnadest.

Koos selle raamatuga õpib tulevane loodusteadlane tundma, milline on meie planeet Maa ja tunneb peagi maailma paremini kui keegi teine.

Štěpánka Sekaninová „Hõrgutised kogu maailmast koos kokk Vincentiga“

Kui soovid saada kokaks, siis kõigepealt tuleb koguda hulgaliselt teadmisi – sest tipptasemel toiduvalmistamine on justkui teadus –, et lõpuks saaksid jagada enda valmistatud hõrgutisi sõpradega. Sel teekonnal tuleb appi Š. Sekaninová raamatu peategelane, noor köögiabiline Vincent, kes unistab oma restorani avamisest ja otsib selleks teadmisi ning inspiratsiooni kulinaarsetest hõrgutisest üle kogu maailma. Rännates raamatu lehekülgedel, proovib ta uusi maitseid maailma kõige erinevamatest paikadest.

Raamatust leiad vapustavalt huvitavaid fakte maade toitude ja söömiskultuuri kohta. Kas teadsid, et Etioopias alustab esimesena söömist vanim sööja ja süüakse ainult parema käega? Et austraallased armastavad barbie’t grillida? Et türklased oskavad valmistada jäätist, mis ei sula üles?

Raamatu teevad huvitavaks teksti täiendavad värvikad illustratsioonid ja retseptivihik. Omapärane ülesehitus – kuus suurt kokkuvolditavat kaarti – annab sellele lausa atlase mõõtmed.

Jacopo Olivieri, Rosalba Troiano „20 erakordset poissi, kes muutsid maailma“

Kindlasti tulevad tuttavad ette nimed Isaac Newton, Aleksander Suur, Walt Disney, Marco Polo, Steve Jobs. Nad on kuulsad, ehkki keegi neist ei sündinud kuulsana. Kunagi olid ka nemad lihtsalt lapsed. Neist paljudel oli raske lapsepõlv. J. Olivieri ja R. Troiano koostatud valikust leiab teadlasi, leiutajaid, maadeuurijaid, aga ka kunstnikke, sportlasi jt maailmakuulsaid nimesid.

Neid ühendab oskus kuulata omaenese mõtteid ja soove, jääda hoolimata raskustest kindlaks oma unistuste ja eesmärkide täitmisele. Raamatu kandev idee on, et ka kõige tavalisemast inimesest võib saada tänu järjekindlusele väga erakordne isik.

Raamatu peatükid on lühikesed, kergesti haaratavad, teksti ilmestavad suured värvilised illustratsioonid. Viimastelt lehekülgedelt leiab ajajoone, millel ülevaatlikult reas kõik raamatus käsitletud isikud.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!