Tulge Eesti Tervishoiu Muuseumi põnevasse bakteritundi

31. jaan. 2020 Marleen Soosaar Eesti Tervishoiu Muuseumi haridus- ja teenustejuht - Kommenteeri artiklit
Kooliõpilased bakteritunnis. Foto: Eesti Tervishoiu Muuseum

Me ei jää ellu ilma sõbralike bakteriteta kehas ja nahal. Need varasemalt kardetud „vaenlased“ on enamasti hoopis meie suurimad sõbrad ja loomulikud kaaslased. Nad mängivad meie füüsilises ja vaimses tervises elutähtsat rolli. Viimase saja aastaga on arenenud riikides inimkeha bakterikooslus muutunud seoses steriilsuse kasvu, keskkonna ja toitumisharjumuste muutuse, ravimite arengu ja levikuga.

Bakterid ise on väga sotsiaalsed olevused. Nad paljunevad kiiresti ja uskumatult jõudsalt. Nende elu on huvitav ja sellest tasub rohkem teada. Lihtne viis selleks on tulla põnevasse bakteritundi tervishoiumuuseumis, kus aastanäitusel „Mina, superorganism“ saab teaduslikke lisateadmisi mikrobioloogia valdkonnas, sellest mida teha oma mikrobioota tasakaalustamiseks, leida näiteid bakterite kasutamisest toidu- ja ravimitööstuses, lahendada praktilisi ülesandeid mikroskoobi ja iPadiga.

Loovas muuseumitunnis „Minu bakterid“, mis mõeldud peamiselt I–II kooliastmele, uuritakse üheskoos, millised bakterid elavad meie kehas ja millist rolli nad inimese elus mängivad. Tehakse tutvust eri eluvaldkondadega, kus bakterid on inimese kasuks tööle pandud. Õpilased maalivad akvarellidega Petri tassi ning valivad bakterid, mida sinna külvata.

Tunnis „Bakterid – haldjad või diktaatorid“ töötatakse 3–4-liikmelistes gruppides. Osalejad koguvad muuseumi iPadide abil näituselt infot mikrobioloogia, meditsiiniteaduse ning bakterite ja inimese koosluse kohta. Mikroskoobiga tehtavad praktilised katsed pakuvad avastamisrõõmu ning õpetavad seadet käsitsema. Lisaks teadmistele saavad õpilased meeldejääva mängulise elamuse ning mõistmise teadusliku uurimistöö protsessist. Tund süvendab ka IKT-pädevust, oskust leida ja analüüsida usaldusväärset infot ning seda õpitu alusel sõnastada.

Eesti Tervishoiu Muuseumi haridusprogrammis osaleb õppeaasta jooksul üle 20 000 õpilase. Tagasiside on olnud väga hea. Õpilastele meeldib eelkõige iseseisva avastamise ja rühmatöö võimalus. Õpetajad hindavad kõrgelt seotust õppekavaga ning digivahendite kasutamist.

  • Tundidesse registreerimine www.tervishoiumuuseum.ee või telefonil (+372) 511 1732 (E–R 9–17)
  • Eesti Tervishoiu Muuseum asukohaga Tallinnas Lai 30 on külastajatele avatud T–P 10–18 (K kuni 19).

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!