Vabamu kutsub peresid arutlema keerulistel teemadel

31. jaan. 2020 Aive Peil Vabamu programmijuht - Kommenteeri artiklit
E-giidi ja tegevuslehe kasutamisel ja täitmisel on igati abiks ka Vabamu külastusjuhid.

Muuseumihariduse edendaja 2019 tiitli pälvis okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu oma pere e-giidi projektiga.

Okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu avati 2018. aasta suvel uuendatud püsinäitus „Vabadusel ei ole piire“. Muuseumi taasavamisega parandati püsinäituse kättesaadavust võimalikult paljudele inimestele, sõltumata nende vanusest, emakeelest või muust eripärast.

Vabamu näituse fookuses on inimsusevastased kuriteod, totalitaarsete ja autoritaarsete režiimide olemus ning toimimine, põgenemine, vastupanu ja vabaduse taastamine. Teemad, mis on oma olemuselt keerulised, tekitavad palju küsimusi ja tihti kardetakse nendest noorematele lastele rääkida.

Näituse peakuraator Sander Jürisson sõnab, et kronoloogilise ülevaate andmise asemel võtsime muuseumis lastele muuseumikogemuse loomisel fookusesse teemade tuuma – miks mittevabad süsteemid on oma olemuselt väärad ja milliseid traagilisi tagajärgi need endaga kaasa võivad tuua. Oma ideede ja metoodiliste oskustega tuli appi muuseumihariduse ja ekspositsiooni edutainment-meetodil koostamise ekspert Sireli Uusmaa.

„Peretasandit luues keskendusime 4–12-aastastele lastele, kes tulevad muuseumisse koos vanemaga või vanavanemaga. Kui sageli on lastele suunatud tegevused muuseumis pigem omapäi avastamiseks, mis peaks andma vanematele aega näitusega tutvuda, siis Vabamus panime rõhku lapsevanema aktiivsele rollile. Vabamu külastus annab peredele võimaluse veeta aega koos, arutleda ja pusida ülesannetega ning kogeda põnevalt lahendatud ekspositsiooni,” selgitab Sireli Uusmaa.

Mõneti on see õppimiskoht ka vanematele – kuidas seletada lastele keerulisi teemasid. Pole ju meie okupatsioonikogemus ja lähedaste küüditamine või läände põgenemine ainsad sünged teemad elus, keerukaid ja lastele seletamist vajavaid küsimusi tuleb ette ka tänapäeva argipäevas. Sealt ka lahenduse nimetus – pere e-giid ja peredele suunatud tasand.

„Peretasand koosneb kolmest osast: käed-külge-tegevuspaigad, juhendav ja lisategevusi pakkuv tegevusleht ning e-giid. Kõik kokku moodustab tervikliku omavahel põimitud külastuskogemuse. Tegevuspaigad ekspositsiooni teemaruumides loovad muuseumi noorematele külastajatele võimaluse vabalt mängida, lavastada lugusid, kuhu fantaasia juhib. Kasutatud on mitmesuguseid käed-külge-elemente, nagu makett, varjuteater, pepper’s ghost, hammasrattamäng,” kirjeldab Sireli Uusmaa.

Ta täpsustab: „Uudsema lahendusena muuseumimaastikul on Vabamus kasutusel e-giid. Kuuldemängul ja dialoogil põhinev lahendus, kus Sergo Vares ja Nora Merivoo arutlevad omavahel okupatsioonide ajal elanud laste elusaatuste üle. Lood räägivad küüditatud lapsest, Eestist läände põgenenud ja Eestisse jäänud lapsest ning mis neist täiskasvanutena sai. Lood on seotud tegevuspaikadega, kus laps saab kuuldud loo lavastada.“

Lisaks ajaloolisele taustale on lugudesse integreeritud universaalsed teemad ja väärtused. Lood räägivad põgenemisest, inimlikkusest ja teineteise toetamisest ning aitamisest, usaldamisest, kiusamisest jne. Lugude eesmärk on tekitada kuulajas küsimusi ja ärgitada ekspositsioonist neile vastuseid otsima. Peredele mõeldud e-giidi teksti autor on kirjanik Wimberg ja režissöör Rasmus Merivoo.

E-giid suunab noori külastajaid kasutama tegevuslehte ning arutlema kuuldud teemade üle last saatva täiskasvanuga. Tegevuslehel ootavad lapsi igas teemaruumis põnevad ülesanded, mida lahendada, ning sellesse on integreeritud kõigile külastajatele mõeldud elemente, nagu näiteks VR kogemuslik mäng „Kujunda „mägede“ tüüpkorter“.

Praegu on Vabamu pere e-giid kättesaadav eesti, inglise, vene, saksa ja soome keeles ning suunatud eelkõige noorte külastajate väärtushinnangute kujundamisele, kõneldes neile demokraatiast ja selle puudumisest, kuritegudest inimsuse vastu, inimõigustest ja vastupanust mittevabale režiimile ning arendades ühtlasi noore muuseumikülastaja digioskusi.


KOMMENTAAR

Mis on pere e-giidi projektis erilist?

Anton Pärn, muuseuminõukogu esimees:

Vabamu on hea näide, kuidas arusaadavalt ja köitvalt selgitada noorele muuseumikülastajale suuri ja ka valusaid teemasid – vabadust ja vabaduse kaotamist; kes olid ohvrid, kaasajooksikud, vabadusvõitlejad … Selgitades seda nii, et mõistes küüditamise või okupatsiooniaja läbielamisi oskad hinnata tänase päeva väärtusi.

Keerukad teemad tuuakse külastajani omamoodi ajaloolise kuuldemänguna inimeste lugude kaudu, kel oli kõige sellega oma kokkupuude.

Esitluslaad on elav, oluliste teemade meisterlik ja metoodiline käsitlemine oli Vabamu pere e-giidi suur saavutus. Nutirakendus on tehniliselt haarav, nutikalt nuputatud.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!