Kaitseväe juhataja 200 klassi ees korraga? Pole probleemi!

26. veebr. 2020 Eveli Jõesaar Tagasi Kooli kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Aktus Tallinna Kalamaja Põhikoolis. Foto: Eveli Jõesaar

Tagasi Kooli, Eesti kaitsevägi ja kaitseministeerium avasid kahele põnevaima küsimuse esitajatele võimaluse veeta vabariigi aastapäev koos riigikaitse tippjuhtidega otse pidupäeva sündmuste keskmes. Foto: Liina Rüütel


21. veebruaril, päeval mil enamik koole tähistas saabuvat Eesti Vabariigi 102. aastapäeva aktusega, kuulasid rohkem kui 200 klassi õpilased kaitseväe juhataja Eesti Vabariigi aastapäeva kõnet Tagasi Kooli otse-eetri vahendusel.

Tagasi Kooli meeskond suundus mõned päevad enne vabariigi aastapäeva küberväejuhatuse staabi- ja sidepataljoni, et minna YouTube’i vahendusel otse-eetrisse kaitseministeeriumi riigikaitseteemaliste e-külalisloengute sarja neljanda tunniga.

Väeosa lipuväljakul oli tuules ja vihmas paraadi peaprooviks valmis ajateenijate rühm, kel oli oluline roll kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Heremi otse-eetrisse mineku alguses. Kaitseväelasele kohaselt, peale ajateenijatega rääkimist ja ühise foto tegemist, marssis kindral kindlal sammul kaamera ette, et pidada enam kui 5000 õpilasele vabariigi aastapäeva kõne ning vastata noorte küsimustele.

Igaühel meist on roll riigikaitses

„Meil on oma riik, mis on suur väärtus. Väärtuse sisu on raske kirjeldada, kuid sellest riigist ilma olnud, on seda igatsenud,“ sõnas kindralmajor Herem noortele, rääkides vabadusest, demokraatia hoidmisest ja riigikaitse olulisusest.

Ta rõhutas, et riigikaitsesse panustamises saavad osaleda kõik – nii kaitseväe teenistuses, kui ka korralike kodanikena.“Tänastel noortel on see kõik käes. Olemas. Et see nii ka jääks, on vaja kokkuhoidvaid ja eeskujulikke kodanikke, kes meie riiki ehitaks ja kaitseks,“ ütles Herem.

Põnev, kiire ja efektiivne

„Valin oma õpilastele e-külalistunde, mis haakuvad minu ainega või pädevustega, mida soovin klassijuhatajana õpilastele edasi anda,“ sõnas mitmeid e-külalistunde kooliruumidesse vahendanud Tallinna Kalamaja põhikooli õpetaja ja huvijuht Kristina Ruuse. Sel korral vaatasid nad aga kindralmajori kõnet 7.–9. klassi vabariigi sünnipäevale pühendatud aktusel. „Paratamatult ei jõua kõik tippjuhid koduriigi sünnipäeva eel kõikidesse koolidesse kõnet pidama. E-külalistunni formaat on suurepärane võimalus tuua õpilasteni põnevaid teemasid ja inimesi, nagu sel korral kindralmajori Herem oli,“ kiitis õpetaja.

Nagu oleks päriselt kohtunud

Õpetaja Ruuse õpilased kinnitavad, et said otseülekandest positiivseid kogemusi ja uusi mõtteid. 9. klassi õpilased Kati Britta Moora ja Raul Rõkk jäid aktusekõnega rahule. Kati Brittale meeldis, et tekkis tunne nagu kindralmajor Herem räägiks temaga: „Olin üllatunud, et ta suutis mind kõnetada nii-öelda maskuliinsema teemaga.“ Neiu lisas, et tema jaoks on hea kodanik see, kes on mõistlik, salliv ja kaastundlik ning arvestab eri inimgruppidega, olenemata nende päritolust, vanusest ja kultuurist.

Raul täiendas, et tema jaoks murdis kindralmajor oma kõnes üldlevinud arvamusi kaitseväest: „Ta kaotas minu jaoks ära arusaama, et kaitsevägi on poisist meheks kasvamise koht, selgitas riigikaitse olemust palju laiemalt, kuidas kasvada oma riiki kaitsvaks kodanikuks. Samuti on oluline olla kursis sellega, mis meil ühiskonnas toimub, ja tunda huvi riigi heaolu vastu,“ leidis Raul, täiendades, et vähim, mida ta juba täna teha saab, on osaleda 16-aastasena kohalike omavalitsuste valimistel.

Harukordne võimalus


Kaitseväe juhataja, kindralmajor Martin Herem e-külalisloengu läbiviimisel. Foto: Liina Rüütel

Enne e-külalistunni toimumist oli võimalik kõnelejale esitada teemakohaseid küsimusi. Põnevama küsimuse esitajad said võimaluse olla 24. veebruaril koos riigikaitse tippjuhtidega otse pidupäeva sündmuste keskmes – heisata lipp Pika Hermanni torni koos kaitseministri Jüri Luigega, kindralmajor Martin Heremiga ja president Kersti Kaljulaidiga; saata tervitused välisoperatsioonide piirkondadesse; kohtuda kaitseliidu ülema brigaadikindral Riho Ühtegi ja riigikaitsekomisjoni liikme Madis Millinguga ning vaadata üheskoos paraadi.

Kindralmajor Herem kiitis õpilaste huvitavaid ja arutlevaid küsimusi ning usub, et pidupäeva keskmes olnud noored jäid päevaga rahule. „Õpilased jälgisid Eesti Vabariigi sünnipäeva teise nurga alt ning ma loodan, et nad nägid erinevaid „tähtsaid“ tegelasi väga lähedalt ja veendusid, et tegemist on tavaliste inimestega. Mul oli hea meel noori kaasata ja minu silmis võiksid noored osaleda nii ka edaspidi,“ märkis kindralmajor Herem.

KASTI:

LIINA RÜÜTEL, kaitseministeeriumi nõunik:

E-külalistunnis saavad korraga osa võtta kõik õpetajad ja õpilased

„Tagasi kooli“ programm on kodanikualgatus, mille eesmärk on arendada 1.–12. klassi õpilastel teadmisi, et ühiskonnas hästi hakkama saada. Praeguseks on enam kui 1500 õpetajat kasutanud oma tundides just e-külalistunni võimalust.

E-külalisloeng on 45-minutiline koolitund, mis on ehitatud üles kahest osast: 15 minuti pikkune otseülekanne YouTube’i keskkonnas ning 30 minutit klassis koos oma õpetajaga, mille läbiviimiseks saab õpetaja kasutada tunnikava. Näiteks kindralmajor Heremi kõnest saadud teadmiste kinnistamiseks sai valida kolme võimaliku ülesande vahel: grupitööna plakatite loomine teemal „Eeskujulik kodanik“, küsimustike koostamine vanavanematele Eesti Vabariigi sünni ja taassünniga seotud lugude kogumiseks; 1‒1,5-minutilise lühifilmi loomine teemal „Miks mina armastan Eestit?“.

Järgmised e-külalistunnid toimuvad juba märtsis ning kuulama ja kaasa mõtlema on oodatud kõik õpetajad ja õpilased. Lähikuudel saab uusi teadmisi rahatarkuse, meediapädevuse, vaimse tervise, riigikaitse ning Eesti ajaloo teemadel.

Tasub teada

Tagasi Kooli YouTube’i kanalilt leiab 147 e-külalistundi kõikvõimalikel teemadel tehnoloogiast, kodanikuks olemiseni, meediapädevusest eesti keele omapäradeni. Samuti pakub programm õpetajatele lisaks e-külalistundidele võimalust kutsuda oma tundi külalisõpetajaid, leida oma õpilastele sobiv õppekäik või töövarjuvõimalus.

Soovitame jälgida e-külalistundide ajakava ja registreeruda Tagasikooli.ee kodulehel ning liituda Facebooki grupiga „Tagasi Kooli kooliõpetajad“, et olla kursis värske infoga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!