Asendaja on ka õpetaja

7. veebr. 2020 Heiki Raudla peatoimetaja - Kommenteeri artiklit
Heiki Raudla.

Meie seekordne päevateema kutsub esile vastuolulisi mõtteid, sest samal ajal kui juba aastaid räägitakse õpetajate puudusest koolides, on pea iga kuuga üha rohkem neid inimesi, kes on liitunud asendusõpetajate programmiga ja annavad tunde ennekõike lühiajaliselt, lähtuvalt koolide vajadusest – ehk pakuvad asendusõpetaja teenust. Võib küsida, kas asendusõpetaja rentimine ongi meie koolide tulevik ja lahendus õpetajate puudusele.

Tööjõu rentimine on levinud ka teistes valdkondades – mõnes valdkonnas on rendi- või asendustööjõu olemasolu hädavajalik, teises pigem moodne suundumus, mis juhindub uutest vooludest majanduslikus mõtlemises. Samas, asendustöötajal jääb asutusega, kus ta parasjagu lepingulist tööülesannet täidab, teatud distants – ta ei ole n-ö meeskonna liige, teeb töö ära ja läheb minema. Tema tööülesanded on reglementeeritud, tal puudub seltskondlik või hingeline kontakt ja kollegiaalne kohusetunne võtta lisakohustusi, mille täitmise eest ei pruugi ta tasu saadagi.

Aga teisest küljest. Nagu ütleb seekordne asendusõpetaja „Päevateema“ rubriigis, on laste ja kooli jaoks kõige hullem see, kui tund jääb üldse andmata ja ainekavas ette nähtud materjal läbi võtmata. Mis teha, kui õpetaja on ootamatult töölt kõrvale jäänud ja asendajat ei olegi kusagilt võtta?

Palju sõltub inimeste eelistustest, hoiakutest ja võimalustest, aga võib-olla tõesti tahab osa seni põhikohaga töötanud õpetajaid asendusõpetajateks hakata, n-ö vabakutselisteks, keskendudes konkreetselt oma lemmikainele või -valdkonnale. Kas asendusõpetajate süsteem süvendab siis õpetajate puudust veelgi?

Aga äkki juhtub vastupidi – end asendusõpetajana proovile pannu avastab endas soovi põhikohaga kooli tööle minna. Asendusõpetajate programmi veebilehelt võib lugeda, et programmiga on liitunud 960 asendusõpetajat, 13 on jõudnud kooli põhikohaga õpetajaks. Võib-olla oleks igal õpetajaametit kaaluval inimesel mõttekas või suisa kohustus töötada mõnda aega asendusõpetajana ja kogeda omal nahal, kas ta saab hakkama ja kas talle see töö meeldib? Võib-olla aitaks selline kord vähendada nende noorte arvu, kes õpivad õpetajaks, aga leiavad siis praktikal olles, et oi, kooli tööle nad küll ei lähe. Võib-olla mõjub asendusõpetajate programm õpetajate järelkasvule üldse soodsalt?

Huvi õpetajana töötada, mis sest et asendusõpetajana, näitab seda, et Eestis on inimesi, kes tahavad õpetada – lihtsalt tingimused ja motivatsioon peavad paika loksuma.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!