Harivad eriprogrammid koolidele ootavad Sõpruse kinos

7. veebr. 2020 Kino Sõprus - Kommenteeri artiklit
Kaader filmist „Rasvarinne“.

Seitsmendat aastat jätkab Sõpruse kino ekraanil spetsiaalselt koolidele kureeritud dokumentaalfilmide programm „Klassiga kinno“, mis toob noorte vaatajateni rahvusvahelistelt filmifestivalidelt tunnustatud ja kinolevisse mitte jõudvad dokumentaalfilmid.

Veebruaris linastub kahel korral dokumentaalfilm „Huligaanid“, mis portreteerib elu hammasrataste vahele jäänud teismelisi, kes on suunatud Prantsusmaa kolkatalusse, kus nad nõustaja abiga oma elu tagasi rööpaisse saada üritavad. Kui nad tahavad, et neil oleks mingigi võimalus õnnelikule elule, peavad nad osalema ausates ja valusates vestlustes. Režissöör Maasja Ooms on filminud suures plaanis, kuidas teismelised püüavad oma deemonitest muusika ja teraapia abil jagu saada, kuid minevikuprobleemid kerkivad üha uuesti üles. Selles intiimses ja siiras portreefilmis näeme nende raskustes noorte kõige haavatavamaid külgi.

Märtsis näitame filmi „Rasvarinne“, mis räägib nelja noore Skandinaavia naise loo, kes on osa kasvavast paksude aktivismiliikumisest, mis toetab priskeid naisi ning võitleb positiivsuse ja kaasamise eest. Liikumise sõnum on, et inimene on õilis täpselt sellisena, nagu ta on. Naised tunnevad omavahel ühendust ja toetavad üksteist rühma tegevuses ja väljasõitudel. Filmi toon on enamasti kerge ja optimistlik, ent intervjuudest kostab läbi südamevalu. Enamik naisi on oma kaalu vastu võidelnud ja ümbritsev maailm on neid suurema osa nende noorusest hukka mõistnud. Nüüd näevad nad esimest korda end kaunite tugevate naistena, kes on jätnud hüvasti süütunde ja enesevihkamisega.

Aprillis jõuab kahel korral ekraanile film „Agulilinnukesed“, mis jälgib noore neiu Gemma elu, kes elab tööstuspiirkonna agulis, kus ta iga päev näeb vägivalda, vaesust ja muid raskusi, millega peavad vastamisi seisma nii täiskasvanud kui ka lapsed. Kõigest hoolimata proovib ta siiski unistada suurelt ja plaanib paremat tulevikku. Olukord piirkonnas muutub aga veelgi raskemaks, kui suletakse kohalik tööstus ning Gemma jääb ootamatult rasedaks. Kahtlemata on tegu selle aasta ühe parema dokumentaalfilmiga, mille oskuslikult jutustatud lugu jääb vaatajale pikaks ajaks meelde.

Kõigi kolme filmiga kaasnevad põhjalikud õppematerjalid, mis aitavad filme analüüsida. Nimetatud filmid sobivad eelkõige põhikooli lõpuklasside ning gümnaasiumiastme õpilastele. Kooliseanssidele tuleb grupid eelregistreerida aadressil kristel@kinosoprus.ee. Pileti hind õpilastele 3 eurot, saatvatele õpetajatele on seansid tasuta. Filmide linastusajad on leitavad kino kodulehel www.kinosoprus.ee.

Lisaks „Klassiga kinno“ programmile on Sõpruses kooliõpilastele suunatud „Kooliseansside“ eriprogramm, milles linastuvad uusimad kodumaised dokumentaal- ja mängufilmid. Huvi korral pakume neile filmidele erilinastuse võimalust. Kooliseansside ajakava ja programmis linastunud filmide info on leitav kino kodulehel www.kinosoprus.ee.

Kohtume kinos!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!