Keskkonnateemad on jõudnud ka õpilasfirmade laadale

14. veebr. 2020 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit
Tallinna 21. kooli ÕF Cofy müüs laadalistele käsitöö-frappuccino’t. Fotod: Raivo Juurak

8. ja 9. veebruaril osales Tallinnas Eesti õpilasfirmade laadal üle 300 õpilasfirma.

Lisaks õpilasfirmadele osalesid laadal minifirmad ehk põhikooliõpilaste ettevõtted ning kaasa lõi õpilasfirmasid ka Lätist, Soomest, Gruusiast ja Inglismaalt.

Mille poolest seekordne õpilasfirmade laat varasematest erines, kommenteerib Junior Achievement Eesti juhatuse liige Epp Vodja.

Taaskasutus oli üks asi, mis laadal silma torkas. Seal oli vanadest kirjutest kapronkardinatest tehtud turukotte, mis lasevad õhku läbi. Kasutatud pusadest sussikotte. Vanadest kilekottidest oli punutud vannitoamatte, vineerijääkidest telefoni- ja akupankade ümbriseid, kaustikute kaasi ning isegi daamide teatrikotte ning meeste rahakotte. Pärnu ühisgümnaasiumi õpilasfirma Kemihaka täiendas vanu seljakotte ja portfelle nägusate puidust detailidega, saades trendikad kotid, mis meeldisid eriti üliõpilastele. Hageri kultuurimaja vana parkettpõranda lippidest olid Kohila kooli lapsed valmistanud huvitavaid dekoratiivseid lampe ja nende reklaamlause oli „Tükike ajalugu“. Puidujääkidest oli tehtud ka ilusaid sõrmuseid. Pärnu vabakooli minifirma poistele oli koer metsast toonud kitsesarved ja poisid tegid sarvetükkidest võtmehoidjaid.

Loodushoid oli teine märksõna, mis laadal meelde jäi. Hästi palju oli tehtud riidest turukotte, et inimesed saaksid kasutada neid kilekottide asemel. Oli helkuritega, koerte-kasside piltidega, kunstiteoste reprodega, aforismidega ja muude kaunistustega kotte.

Üks firma oli teinud biolaguneva nätsu, mida nad nimetasid mätsuks. Nende reklaamlause oli „Närime maailma puhtaks!“. Müüdi ka biolagunevaid teetopse, milles olid taimetee pakikesed jms.

Tervisele pandi samuti rõhku. Näiteks Olustvere õpilasfirma müüs beseed, mis oli tehtud kikerherne purgist saadud vahtu löödud vedelikust. Nii said nad vältida muna kasutamist. Mitmel firmal oli väljas silt, et nende küpsetised on laktoosi- või gluteenivabad. Läti õpilasfirma müüs tervislikku kaerapiima ja kaerabatoonikesi, teine müüs küünlaid, mis sobivad veganitele (nende küünalde tegemisel pole kasutatud loomseid rasvu).

Teenuste pakkujatest oli hästi tore Kiili gümnaasiumi õpilasfirma Käpa Rõõm. Nemad toidavad ja jalutavad nende inimeste lemmikloomi, kes on ise kodust ära. Neil on väga palju kliente. Lihtne, kuid väga vajalik teenus. Tore oli ka õpilasfirma Cofy, mis väljastas laadalistele tellimuse peale kohvikokteile. Paljud õpilasfirmad tegid T-särkidele tellija soovitud pilte. Ühe õpilasfirma käest sai tellida võtmehoidja, millel oli omaniku auto number.

Noored võiksid rohkemgi teenuseid pakkuda. Eesti õpilasfirmad on saanud just teenuse pakkumisega kaks korda Euroopas esikoha. Kümme aastat tagasi mõõtis õpilasfirma Roheline Jälg ökoloogilist jalajälge selle järgi, kui palju keegi lennukiga lendab, autoga sõidab jne. Pärast analüüsi teatasid nad inimesele, et see peab istutama 25 puud, kui soovib oma ökoloogilist jalajälge neutraliseerida. Kui inimene jäi õnnetu näoga vaatama, ütlesid õpilased talle, et kui ta maksab, istutavad nad need puud tema eest need ise ära. Nüüd on neil Kose lähedal terve mets. Teine teenust osutav õpilasfirma, mis tuli Euroopa esimeseks, oli Kolm Põrsakest. Nemad tegid laste sünnipäevadel ja mujalgi füüsika- ja keemiakatseid. Sellised õpilasfirmad tuleksid vist praegugi Euroopas esimeseks.

Haridusele keskendusid vaid üksikud õpilasfirmad. Kahjuks ei tulnud seekord laadale 21. kooli Student Network, kes aitab nooremate klasside õpilasi õppimises. Tarvastu õpilasfirma pakkus õppeotstarbelisi lauamänge. Alatskivi kooli ÕF Targest näitas matemaatika õppimiseks välja töötatud liikumismänge. Juures oli ka video mängu mängivatest lastest.

Laadal teenitud raha annetamist loomade varjupaigale, vihmametsade päästmiseks, puude istutamiseks jne tuli laadal päris palju ette ja see on rõõmustav suundumus. Rakke kooli lapsed annetasid oma vineerist toodete müügist saadud raha oma kooli robootikaklubile.

Laadal kohtas ka valmistoodete edasimüümist. Näiteks kokkupandav ja harjaga puhastatav metallist joogikõrs oli ostetud ühel firmal Soomest ja teisel Hiinast. Edasimüümine on samuti ettevõtlus, kuid päris oma toote väljatöötamine ja müümine annab õpilasele palju rohkem.

Aktiivsemad üldhariduskoolid olid sellel õpilasfirmade laadal Võru, Põlva, Viljandi, Treffneri ja Poska gümnaasium, Tallinna 21. kool ja Gustav Adolfi gümnaasium, kuid eraldi tooksin esile Põlva ja Võru gümnaasiumi, sest seal osatakse õpilasi innustada ja nende õpilaste toodete kvaliteet on samuti hea.

Kutsekoolidest võib esile tõsta Kuressaare ametikooli, Viljandi kutseõppekeskusest, Tartu kutsehariduskeskust ning Olustvere maamajandus- ja teeninduskooli.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!