Kuidas sünnivad insenerid?

14. veebr. 2020 Kairi Järv Eesti teadusagentuuri TeaMe+ programmi koordinaator - Kommenteeri artiklit

Ei saa kuidagi alahinnata valiku olulisust, kui otsustad, millist karjääriteed käima hakata. Infoküllases keskkonnas on valimine keerulisem kui olukorras, kus infot napib, ja professionaalne abi, mida karjäärispetsialistid pakuvad, on kulla kaaluga. Meie ootus on, et karjäärispetsialistid orienteeruvad oskuste, erialade ja ametite infomeres.

Loodus-, täppis- ja tehnikateaduste ning inseneeria (LTT) ametialade spekter on lai. Seejuures on termin „insener“ paljudele tuttav, kuid pole lihtne vastata küsimusele, millised teadmised ja oskused ning tööülesanded ja -tingimused on selle ametiga seotud – valdkondi, kus insenerid tegutsevad, on ju väga palju. Tuntuimad on kindlasti ehitus- ja teedeinsenerid, kuna nende hea töö tulemusel saame nüüdisaegsed ja vastupidavad ehitised ning kvaliteetsed teed, mis on sujuva liikluse alus. Vähem on aga teada, et kütte-, ventilatsiooni- ja jahutusinsenerid hoolitsevad selle eest, et hoonetes oleks välitingimustest olenemata soe, õhurikas, vaikne. Kuid mida teevad geotehnika- või biomeditsiiniinsenerid? Või hoopis keemia- või keskkonnainsenerid? Ning kuidas nemad ja paljud teised meie igapäevaelu mõjutavad?

Eesti teadusagentuur (ETAg) pakub TeaMe+ programmi kaudu karjäärispetsialistidele mitmel moel tuge, et aidata neil orienteeruda LTT-ga seotud ametialades, keskendudes inseneri elukutse tutvustamisele.

Näiteks korraldatakse inseneeriateemalist kevadkooli karjäärispetsialistidele. Kevadkoolis tutvustavad valdkonda praktikud – eri valdkondade insenerid. Lisaks ettekannetele peetakse arutelusid, tehakse praktilisi harjutusi ja minnakse ettevõtetesse inseneride igapäevatööga tutvuma. Tänavune kevadkool toimub 22. ja 23. aprillil, registreerumine kuulutatakse välja peatselt.

www.miks.ee veebileht.

Heaks abimaterjaliks on karjäärinõustajatele miks.ee veebist leitavad karjäärilood inimestelt, kes on valinud oma tegevussfääriks just LTT. Elulised lood annavad sisevaate valdkondadesse, mis suunamudijate haardest tavaliselt välja jäävad. Karjäärilood on võimalus anda ametikirjeldustele eluline mõõde ja seada nad eeskujuks. Nii avaneb karjäärilugudes ühe isiku muusikukarjääri kõrval ka tema ehitusinsenerina töötamise pool või evolutsioonigeneetiku karjääri kõrval eduka ulme- ja fantaasiakirjaniku elu.

Täiendavaks vahendiks valdkonnaga tutvumisel on miks.ee veebi esilehel avaldatud inseneeria populariseerijate andmebaas, kust on võimalik leida koostööpartnereid, keda kutsuda karjääripäevadele ja messidele valdkonda tutvustama või kellele ise külla minna.

Seminaride raames, mida ETAg korraldab koolide ja ettevõtete koostöö edendamiseks, on karjäärispetsialistidel võimalik saada huvitavat teavet, mis aitab noortel LTT ja inseneeria valdkonda lahti mõtestada. Nimelt tutvustatakse koostööseminaridel heade praktikate varal seda, kuidas saavad koolid ja ettevõtted ühiselt tegutsedes LTT aineõpet päriselulisemaks muuta, et noortel tekiks selgem arusaam, kus ja kuidas koolipingis õpitut elus vaja läheb. Saades aru, mida teadmistega reaalses elus peale hakata, on noortel suurem motivatsioon neid omandada. Koostöönäiteid on karjäärispetsialistil hea kasutada õppimisvõimaluste või tuleviku töövalikute tutvustamisel.

2020. aastal valmib internetipõhine lahendus „Inseneeria puu“, mis koondab kogu inseneeria valdkonnaga seotud materjali ülevaatlikul moel. Inseneeria puust leiab infot õppimisvõimaluste kohta ning eriala ja ametialade kirjeldused koos asjakohaste teabematerjalidega (nt õppekavad, telesaated, videoloengud). Loodav lahendus võimaldab karjäärispetsialistidel saada kogu inseneeriat puudutava info mugavalt ühest kohast.

Värskeim info ETAgi tegemiste (nt kevadkooli registreerimise avamise, koostööseminari toimumise) kohta jõuab karjäärispetsialistideni miks.ee uudiskirja vahendusel. Sellega saab liituda portaalis miks.ee.

Igaühest ei peagi saama inseneri, kuid tõenäoliselt on inseneripotentsiaali oluliselt rohkematel, kui on insenerierialadele pürgijaid.

Soovime, et majad kindlalt püsti püsiks ja teed ei laguneks, toas põleks tuli ja liiguks õhk, kraanist tuleks puhas vesi ning me saaks vaid nuppu vajutades tassi sooja teed. Ja seda kõike võimalikult keskkonnasäästlikult. Neid soove muudavad reaalsuseks insenerid, luues uusi, säästlikke ja efektiivseid lahendusi eri eluvaldkondades.

Selleks et praegu ja tulevikus jätkuks insenere, kes meile eluliselt vajalikke lahendusi loovad, on oluline nii õpetajate kui ka karjäärispetsialistide panus. Ühiselt tegutsedes saame tekitada noortes huvi täppisteaduste ja tehnoloogia vastu ning suunata neid valima tulevikus inseneri karjääritee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!