Metsateadmised viivad hakkajad gümnasistid Ukrainasse

14. veebr. 2020 Noored Euroopa metsades „2020“ korraldajad - Kommenteeri artiklit
Foto: Metsaharidus OÜ

Sel aastal täitub eestikeelse akadeemilise metsandushariduse sünnist 100 aastat. Praegune ühiskondlik metsadebatt, ehk küll kohati liiga tuline, ütleb ometi selgesti üht – mets ei jäta kedagi külmaks ja see on hea. Kuigi metsast kajavad ajalehed, ajakirjad ja sotsiaalmeedia ning metsast väga hoolitakse, võib juhtuda nii, et sinna kahjuks ei jõutagi. Et metsa ja kogu metsaelustiku tundmine ja praktilised oskused kaduma ei läheks, kutsume gümnasiste osalema metsandusvõistlusel „Noored Euroopa metsades“, mida korraldavad Metsaharidus OÜ ja Eesti metsaselts.

„Noored Euroopa metsades“ on üleeuroopaline võistlus, mille eesmärk on pakkuda noortele elavat kogemust metsanduse ja loodusteaduste valdkonnas. Võistlusel osalejad saavad proovile panna oma teadmised Euroopa riikide loodusest, metsade majandamisest ja metsasaaduste kasutamisest, nii teoreetiliste teadmiste kui praktilise osavuse ja meeskonnatöö oskuse näol. Osalema on oodatud 15–19-aastased noored kolmeliikmelistes võistkondades koos juhendajaga. Kuna võistluse võitja esindab Eestit rahvusvahelisel mõõduvõtul, on loomulikult vajalik inglise keele oskus. Registreerimine on avatud Eesti metsaseltsi koduleheküljel kuni 25. märtsini.

30. märtsil on osalejaid ootamas esimene tuleproov – veebipõhine viktoriin, kus noortel tuleb õige vastus leida 50 küsimusele, kusjuures kasutada võib kõiki abivahendeid. Veebiviktoriinis selgitatakse nutikaimad võistkonnad, kes saavad võimaluse osaleda „Noored Euroopa metsades“ Eesti finaalis, mis leiab aset 7. ja 8. mail Eesti metsanduse hällis, Tartumaal Järvselja õppe- ja katsemetskonnas. Finaalis saab interneti avaruste asemel pöörata pilgud oma teadmistesse ning jalgade ette, et võistelda mälumängus ja mitte komistada metsarajal. Ülesanded leiavad lahenduse üksnes meeskonnatöö tulemusena, aega on täpselt nii vähe või palju, kui seda oma liikumistempoga varutakse. Kui tempo võhmale võtab, on paras aeg korraks seisma jääda ja kaunist kevadist loodust nautida. Lisaks teadmiste kontrollile ja metsas praktiliste ülesannete lahendamisele tuleb võistkondadel etteantud teemal teha ka ingliskeelne posterettekanne ning see südikalt ette kanda.

Võistluse parimaid autasustatakse ning võitjaid ootab sügisel ees reis Ukrainasse üleeuroopalisse finaali. Eesti võistkondi on selles võistluses saatnud edu läbi aastate.

Eelmisel aastal tuli Eesti võistkond forEST Hugo Treffneri gümnaasiumist rahvusvahelises finaalis võitjaks. 2018. aastal jäi Eesti kuuendale, 2013. a neljandale kohale. Sel aastal osaleb Eesti üleeuroopalisel võistlusel üheksandat korda.

„Noored Euroopa metsades“ võistluse kohta leiab lisainfot ning võistlusele saab registreeruda Eesti metsaseltsi kodulehel http://www.metsaselts.ee/noored-euroopa-metsades.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!