Õpetaja Iija Nilki meenutades

28. veebr. 2020 Keidy Lillmaa Iia Nilgi õpilane Obinitsa kooli päevilt - Kommenteeri artiklit
Iija Nilk Obinitsa koolimuuseumi setu nurgas 2005. aastal. Arhiivifoto

Jaanuarikuu lõpus lahkus igavikuteele kauaaegne pedagoog Iija Nilk, kes töötas hariduse valdkonnas kokku 58 tööaastat.

Iija Nilk ei olnud pärit Setumaalt, kuid hakkas Obinitsa koolis õpetajana töötades setu kultuuri vastu suurt huvi tundma. Ta jäädvustas paljusid setu kultuurisündmusi fotodena ning eksponeeris neid ka Obinitsa koolimuuseumis, mille oli ise rajanud. Ta laskis endale isegi setu rahvariided õmmelda ja kandis neid Setu kuningriigi päevadel.

Iija innustas oma õpilasigi setu kultuuri süvenema. Ta soovitas neil oma vanemate, vanavanemate ja kodukülas elavate inimeste mälestusi ning elulugusid kirja panna. Tema õpilaste kodu-uurimistööd saavutasid vabariigis häid tulemusi. Tema ajalootunnid olid väga huvitavad, sest ta kasutas õppevahenditena esemeid, mis oli oma reisidelt kaasa toonud. Lisaks reisimisele olid Iija kired kokandus ja aiandus. Tema jutustamisoskus oli eeskujuks nii õpilastele kui õpetajatele. Iija Nilk oli alati rõõmus ja teotahteline, mõistva suhtumisega inimlik õpetaja.

Koolitööd alustas Iija Setumaast eemal: 1953. aastal Valga arve-plaanitehnikumis õppealajuhatajana. Seejärel töötas ta 25 aastat Võru haridusosakonna koolide inspektorina, pärast mida oli Kääpa kooli direktor ja ajalooõpetaja. Sealt siirduski ta Setumaale Obinitsa kooli ajalooõpetajaks ja õppealajuhatajaks, kus töötas pensionile minekuni 2011. aastal.

Iija jääb oma õpilastele meelde rõõmsa, mõistva ja südamliku õpetajana.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!