Tartu ülikooli eetikakeskus kutsub lasteaedu osalema tunnustusprogrammis

10. veebr. 2020 Tartu ülikooli eetikakeskus - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli eetikakeskus kuulutab avatuks 2020. aasta tunnustusprogrammi „Hea lasteaed kui väärtuspõhine lasteaed“. Tunnustusprogrammi eesmärk on toetada lasteaedade tööd väärtusarenduse vallas ning olla abiks iga lasteaia isikupära ja arenguvõimaluste leidmisel.

Hea lasteaia nimeline tunnustusprogramm on analüüsiprotsess, kus lasteaiad peavad esitama tõenduspõhise eneseanalüüsi, lähtudes hea lasteaia mudeli valdkondadest. Tänavu toimuvas programmis on aga Nele Punnari, Tartu ülikooli eetikakeskuse hea kooli ja hea lasteaia projektijuhi sõnul mitu olulist uuendust. „Sellel aastal on suur rõhk lasteaedade individuaalse arengu toetamisel, mistõttu on tunnustusprogrammis osalemise kohtade arv piiratud,“ osutab Punnar. Ta lisab, et programmi kandideerimine käib seetõttu registreerimise ja motivatsioonikirja alusel, mida on võimalik esitada 2. märtsini.

Lisaks on tunnustusprogrammile seatud ka eelistatud fookusteemad: hea lasteaia mudeli valdkonnad koostöö ja head suhted ning kasvamist ja arengut toetav keskkond. „Soovime, et seekordses tunnustusprogrammis osaleksid lasteaiad võimalusel koos oma pidajaga, mistõttu ongi seesama koostöö aspekt meile väga oluline. Meid huvitab väga, mis on nende ühised mured ja rõõmud ning kuidas eetikakeskus koos oma kriitiliste sõpradega saaks abiks olla,“ kirjeldab Punnar.

Tunnustusprogrammi registreerimine motivatsioonikirjaga toimub 10. veebruarist 2. märtsini.. Esimene vahetähtaeg on 30. juuni 2020 ning esimesse vooru esitatud töö võib olla ka lihtsalt analüüsi kava, millele eetikakeskus esialgse tagasiside ja nõu saadab. Lasteaedade lõplikke eneseanalüüse ootame 18. septembriks.

Tartu ülikooli eetikakeskus on toetanud ja tunnustanud lasteaedade väärtusalast tegevust juba aastast 2009. Juba teist aastat toimuvad koolide ja lasteaedade tunnustusprogrammid ajaliselt eraldi. Koolide tunnustusprogramm algab 9. märtsil. Programmis on aastatel 2009–2019 osalenud 92 kooli ja 113 lasteaeda üle Eesti. Kõrgeim tunnustus, väärtuskasvatuse kooli või lasteaia tiitel, on välja antud 16 koolile ja 15 lasteaiale.

Iga osalev lasteaed on protsessis toetatud ja tunnustatud. Väljaantavate tiitlitega saab tutvuda eetikaveebis.

Täpsema info eneseanalüüside kirjutamise kohta leiate tunnustusprogrammi lehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!