Vaba Laval pööratakse pilk sovetlikku ajalukku

7. veebr. 2020 Vaba Lava - Kommenteeri artiklit

Veebruari algul esietendub Vaba Laval dokumentaallavastus „Pruugitud aeg. Punainimese lõpp“, mis põhineb 2015. aastal Nobeli kirjandusauhinna pälvinud autori Svetlana Aleksijevitši samanimelisel romaanil. 

„Nüüd tahan ma meenutada … Ma tahan mõista seda, mis sai üle elatud. Viimased nõukogude aastad … Mida ma mäletan? Häbitunne ei jätnud hetkekski maha. Võib-olla viiekümne või saja aasta pärast kirjutatakse sellest meie elust, mida nimetati „eluks sotsialismi ajal“, objektiivselt. Ilma pisarate ja needusteta …

Väga hästi mäletan, kui jutuajamiste ajaks pandi televiisor või raadio valjusti mängima. Terve teadus. Koputamine, pealtkuulamine – see oli igal pool, kogu ühiskonnas ülevalt alla välja … Säärane ühiskond võis püsida ainult hirmul.“

Mis on see, mis paneb kedagi kommunismi kui ideoloogia nimel võitlema? Mida tähendas elada totalitarismi ajastul? Kuidas tuldi toime inimeseks olemisega, säilitati usk ja lootus ajal, mil kommunistlik ideoloogia tungis sügavale igapäevaellu? Milline oli sovetlik elustiil ja inimeste eluolu?

Lavastus pöörab pilgu sovetlikku ajalukku, Nõukogude režiimile ja 90-ndatele, mil liit lagunes. Nobeli preemiaga pärjatud autori Svetlana Aleksijevitši teosel põhinev lavastus loob pildi päris inimeste kogemuste ja tagasivaadete kaudu nõukogude ja selle ajastu järgsest elust. Me oleme selleks nüüd valmis. Valmis tagasi vaatama, kõnelema. Või kas oleme?

„Pruugitud aeg. Punainimese lõpp“ kuulub Vaba Lava 2020/2021. hooaja kuraatorprogrammi, mille teema on „Murranguaja inimesed“. Fookuses on aastad 1989–2019 ning Baltimaad ja nende lähinaabrid: Venemaa, Valgevene ja Ukraina. Kuraatoriks on leedu näitekirjanik Marius Ivaškevičius. 

  • Lavastaja Nikita Kobelev. Kunstnik Irina Korina. Laval Kersti Kreismann (draamateater), Simeoni Sundja, Laura Peterson (Theatrum), Klaudia Tiitsmaa (Ugala).
  • Etendused 12., 18., 19. veebruaril ja  16., 17. märtsil Vaba Lava teatrikeskuses.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!