VAT Teatri kevad toob kolm uuslavastust

7. veebr. 2020 VAT Teater - Kommenteeri artiklit
Jan Erik Ehrenberg ja Simo Andre Kadastu lavastuses „Tumm teener”. Foto: Andreas Aadel

VAT Teatri 33. hooaja kevadine poolaasta toob kolm väga eriilmelist uuslavastust, sügisel jõuab aga publiku ette suurejooneliste tehniliste vahenditega vürtsitatud klassikalugu „Romeo ja Julia” Vaba Lava teatrikeskuses.

Uskumatu, aga VAT Teatris pole kõigi nende aastate jooksul veel ühtegi inglise legendaarse näitekirjaniku Harold Pinteri teksti lavastatud. Juba 21. veebruaril parandab selle vea EMTA lavakunstikooli lavastajatudeng Andreas Aadel, kes toob rahvusraamatukogu teatrisaalis lavale Pinteri näidendi „Tumm teener“. Lugu on pärit 1950-ndatest – suitsuste gangsterifilmide, sõjajärgse paranoia ja musta huumori ajastust.

Noor Pinter lukustas oma 62 aastat tagasi kirjutatud näidendis kaks tegelast pimedasse keldrisse. Noored teatritegijad proovivad nad sealt elusalt välja tuua ja uurida, mida tähendab kellegi teise elu üle otsustamine. „Tumm teener“ on EMTA lavakunstikooli 29. lennu diplomilavastus. Osades EMTA lavakunstikooli tudengid Jan Erik Ehrenberg ja Simo Andre Kadastu, lavastaja ja juhendaja Anu Lamp (Tallinna Linnateater). Lavastuse valmimisele aitab kaasa Euroopa regionaalarengu fond (Eesti muusika- ja teatriakadeemia ASTRA projekt EMTASTRA).

Lood tallinlaste eludest ja sõjatandrilt

1. aprillil esietendub meil praegugi repertuaaris olevate „#kaotamindära“ ja „Kiskja“ lavastaja Helen Rekkori uus algupärane lavalugu „Tallinnville“, mis keskendub moodsa aja tallinlaste armastuslugudele. Laval on näitlejad Piret Krumm, Henessi Schmidt, Ago Soots, Margo Teder ning muusika teeb lavastusele praegu üks Eesti edukamaid noori heliloojaid Sander Mölder.

22. aprillil näeb ilmavalgust tunnustatud režissööri Sulev Keeduse lavastus „Sõjasõltlane“, mis põhineb Jon Steele’i samanimelisel rahvusvahelisel bestselleril. „Sõjasõltlane“ on autobiograafiline teos, mis räägib autori kogemustest kriisikolletesse saadetud rindeoperaatorina. Loo pihtimuslik, julm ja aus stiil on teinud sellest tõelise menuki. Režissöör Sulev Keedus on samuti käinud mitmes kriisikoldes ja tundis „Sõjasõltlast“ lugedes midagi ära. Ennast? Hirmu? Või midagi muud? Näitlejad Kristo Viiding (Eesti Draamateater) ja Karolin Jürise püüavad lavastuses sellele vastuse anda.

Uuenduslik „Romeo ja Julia“ Vabal Laval

Alates 2019. aasta lõpust osaleb VAT Teater Euroopa Komisjoni „Loov Euroopa“ kultuuritoetuste programmi raames ellu kutsutud nelja-aastases koostööprojektis „PLAYON!“, mis ühendab kokku üheksa riigi teatrid ja kõrgkoolid ning otsib viise, kuidas ühendada teatrikunsti uuenduslike tehnoloogiate (nt virtuaal- ja liitreaalsus) ja arvutimänguloogikaga. Nelja-aastase projekti raames luuakse kolm suuremahulist ja uuenduslikku lavastust. Esimene neist, „Romeo ja Julia“, näeb ilmavalgust juba 2020. aasta septembris Vaba Lava teatrikeskuses. Lavastaja on Aare Toikka, osades Karmo Nigula (Eesti Draamateater), Henessi Schmidt, Elina Reinold, Karolin Jürise, Ago Soots, Meelis Põdersoo, Margo Teder, Tanel Saar.

Haridustöötoad arenevad

VAT Teatri haridustöötubasid iseloomustavad mitmeti rakendatavus ja paindlikkus. Leiutame aina juurde kasulikke võimalusi ja sooduspakette nii keerukaid teemasid (nt lein, seksuaalvägivald, koolikiusamine, internetiohud) sisaldavate lavastuste analüüsiks kui ka koolis mitmesuguste sündmuste ja projektide toetuseks – sotsiaalsete oskuste arendamisest tähtpäevade rikastamiseni. Kodulehel on mitmed uued koolivägivalla ennetustöö materjalid, millega kutsume kõiki huvilisi tutvuma.

Kõigest uuest, aga ka juba eelmisel hooajal kavas olnud lavastustest ja töötubadest lähemalt meie kodulehelt www.vatteater.ee.

PuudutaVAT teatrit!

  • Lisainfo: Tiiu Talvist, VAT Teatri korraldus- ja kommunikatsioonijuht


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!