Eesti 42 parimat õpilasleiutajat saavad auhinnad

25. märts 2020 Eesti teadusagentuur - Kommenteeri artiklit

Selgunud on mullu detsembris välja kuulutatud riikliku konkursi 42 parimat õpilasleiutajat, kelle mõttelennu ja kätetöö tulemusena valmis 35 põnevat leiutist.

Konkursižürii esimees, Tallinna reaalkooli tehnoloogiaõpetuse õpetaja Ahti Pent ütles, et tal on hea meel, et meie noored leiutajad oskavad hästi märgata nii enda ümber kui ka laiemalt ühiskonnas lahendamist vajavaid probleeme. „Kui varasematel aastatel pakkusid paljud noored leiutajad välja hulganisti ulmelisi abistajaroboteid, siis taoliste tööde osakaal on aasta-aastalt vähenenud. Tänavuse konkursi tööd olid suures osas välja kasvanud mõnest leiutaja enda keskkonnast tulenevast konkreetsest vajadusest ja nupukusest seda lahendada. Olulist laiemat ühiskondlikku mõõdet kannavad aga need mitmed leiutised, mis püüdsid lahendada nii meie laste vaimse kui füüsilise tervisega seotud probleeme. Üks selleaastase konkursi leiutis võiks olla reaalselt aktuaalne aga ka praeguses eriolukorras, millega silmitsi oleme – rahapesumasin, mida võiks nime järgi arvates esialgu justkui seostada pangateemaga, kuid on tegelikult mõeldud sularaha desinfitseerimiseks ja ka valeraha tuvastamiseks,“ rääkis Pent.

Eelkooli kuni 3. klassi kategoorias anti välja kolm esimest preemiat:
Siena Tikk Gustav Adolfi gümnaasiumist riidepuu eest, millega laps saab hakkama igas olukorras;
Helena Karu Parksepa keskkoolist korgiga hapukoorepaki eest;
Mirelle Kirbits Põlva Jakobi koolist lastele ohutu kurgiviilutaja eest.

4.–6. klassi kategoorias sai esimese preemia Renet Riitsalu Tõrva gümnaasiumist lastele turvaliseks kasutamiseks mõeldud mäesuuskade hooldamise kandi raua eest.

7.–9. klassi kategoorias said esimese preemia Jasper Tammes, Katariina Kukk ja Uku Kurim Tallinna reaalkoolist. Nemad leiutasid ühiselt lahendused, kuidas taimekasvatuse abil vabaneda pikkadel kosmosereisidel tekkivast tolmust. 
Gümnaasiumiastme ja kutsekooli kategoorias jäid sel korral esimene ja teine preemia välja andmata. Kolmanda preemia sai Lasnamäe vene gümnaasiumi õpilane Andrey Gorbovskiy, kes töötas välja elektroonilise tunniplaani koolis kasutatavate mobiilsete tundide jaoks.

Parima kooli preemia pälvis Lasnamäe vene gümnaasium.

Samuti pälvisid preemiad kõigi esimese ja teise preemia saanud tööde juhendajad. 

Žürii valis eripreemiana välja ka Lümanda Põhikooli õpilase Gert Lonksi ja Parksepa keskkooli õpetaja Ene Kärgi osalema selle aasta mais USAs toimuval rahvusvahelisel noorte teadlaste konkursil Regeneron International Science and Engineering. Sel nädalal teatasid aga korraldajad ürituse ärajäämisest koroonaviiruse levikuga tekkinud eriolukorra tõttu. Konkursi korraldajad nii Eestis kui USA-s otsivad tekkinud olukorrale lahendusi, et kõik oma väljateenitud auhinna kätte saaksid.
Varasema plaani järgi pidi õpilasleiutajaid autasustatama 14. aprillil õpilaste teadusfestivalil, kuid eriolukorra tõttu jääb teaduspidu ära.

Konkursil osales 975 noort leiutajat 824 ideega. Töid hindas ekspertidest koosnev komisjon, kuhu kuulus näiteks insenere, disainereid, leiutajaid, õpetajaid, patendiametnikke jt. 

Õpilasleiutajate riiklik konkurss julgustab õpilasi loovalt mõtlema ja otsima lahendusi igapäevaeluga seotud probleemidele. Konkurssi korraldab Eesti teadusagentuur ning rahastab haridus- ja teadusministeerium.

Kõik õpilasleiutajate konkursi preemiasaajad 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!