150-aastane Eesti Üliõpilaste Selts alustab oma juubeliaastat

27. märts 2020 EÜS - Kommenteeri artiklit

AS Eesti Posti 7. aprillil ilmuvad EÜS-i juubelimark ja ümbrik, kujundaja Indrek Ilves.

Eesti vanim üliõpilasorganisatsioon Eesti Üliõpilaste Selts (EÜS) avab täna oma juubeliaasta. Riigis väljakuulutatud eriolukorra tõttu lükkuvad paljud sündmused edasi, kuid ilmub juubelipostmark, album ning kõik huvilised saavad minna EÜS-i majja virtuaaltuurile.

„EÜS-i ajalooline maja on kehtiva eriolukorra tõttu nii seltsivendadele kui külalistele suletud ning samuti pidime ümber korraldama kogu juubelisündmuste kava. Täna kuulutame EÜS 150 sündmused siiski avatuks ning juubeliaasta lõpeb balliga Eesti Rahva Muuseumis 9. aprillil täpselt aasta pärast,“ sõnas EÜS-i esimees Kerdo Kristjan Tamm.

Täna, 26. märtsil 1870. aastal (vana kalendri järgi) kogunesid Jakob Hurt, Johann Voldemar Jannsen, Hugo ja Gustav Treffner, Heinrich Rosenthal, Martin Wühner, Andreas Kurrikoff ning Vilhelm Eisenschmidt, et lugeda ja ühiselt „Kalevipoja“ üle arutleda. Seda kuupäeva peetakse EÜS-i sünnikuupäevaks.

Aprilli esimeseks nädalavahetuseks ja 7. aprilliks kavandatud EÜS-i 150. sünnipäeva sündmused toimuvad interneti vahendusel, peatselt avalike sündmustena ja liikmeskonna üritustena läbi terve järgmise aasta.

„EÜS-i kuulub ligi 1000 liiget: eri erialade tudengid ja vilistlased. 150. aastapäeva tähistavad seltsivennad ja pereliikmed üle maailma, sest lisaks Eestis elavatele liikmetele on meil koondused ka Rootsis, Belgias, Ameerika Ühendriikides, Kanadas ja Austraalias. Selle aasta juubelikoosolekust ning -sündmustest loobumine on raske, kuid siiski saame tähistada meie juubelit nii pereringis kui peatselt üritustel Eestis ja meie koondustes läbi terve juubeliaasta,“ ütles EÜS-i vilistlaskogu esimees Erki Tamm.

EÜSi 150. aastapäeva puhul ilmub juubelimark, liikmete kaastöödest koostatud juubelialbum ning „Kalevipoja“ audioraamat. Juubeliaastasse on kavandamisel veel – vastavalt eriolukorra kehtivusajale – EÜS-i liikmete akadeemilised loengud, sinimustvalge lipu aastapäeva tähistamine, liikmete suvepäevad ja palju muud.

Virtuaaltuur EÜS-i majas Tartus, J. Tõnissoni 1 www.eys.ee/virtuaaltuur/

Lugemist EÜS-i ajaloost www.eys.ee/seltsist/


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!