Eesti koolijuhtide ühenduse pöördumine haridus- ja teadusministeeriumi poole

30. märts 2020 - Kommenteeri artiklit

Eesti koolijuhid julgustavad haridus- ja teadusministeeriumi võtma vastu otsuseid kooliaasta ja kooli lõpetamise kohta.

Tunnustame haridus- ja teadusministeeriumi ning Innove ja HITSA tööd – organisatsioonid on kriisi ajal avatult ja läbipaistvalt suhelnud ning olnud toetavad ja valmis arutlema kriisi olukorras tekkinud probleemide üle, et leida parimaid lahendusi õppijatele ja õpetajatele.

Kooliaasta lõpetamine ning eriti eksamitega seotud küsimused nõuavad aga tavapärasest teistsuguseid ja paindlikumaid lahendusi. Et vähendada õpilaste, eriti üheksandate ja kaheteistkümnendate klasside õpilaste muret ja koormust niigi pingelisel distantsõppe ajal ning võimaldada koolidel planeerida oma tegevust pikemaks ajaks just õppijatest lähtuvalt, on otstarbekas teha otsused kiiresti, ning need peaksid olema võimalikult säästvad õpilaste ja koolide jaoks.

Oleme valmis, et distantsõpe kestab tavapärase õppeperioodi lõpuni. Koolide tööd aitavad korraldada järgmised otsused:

  • Põhikooli lõpueksamid ja gümnaasiumi riigieksamid seotakse lahti kooli lõpetamisest.
  • Põhikooli lõpueksameid ei korraldata.
  • Gümnaasiumi riigieksamite vajalikkus ja korraldus räägitakse läbi eelkõige ülikoolidega kui peamiste info tarbijatega.
  • Hindamisel võib kasutada hinnete asemel arvestatud/mittearvestatud hindamist.
  • Kooliaasta ülesehitus (õppeperioodid ja vaheajad) jääb kehtima ja võimalikud kuupäevalised muutused kinnitada lähima nädala jooksul.

Eesti hariduse edulugu, mida on esile tõstnud rahvusvahelised uuringud, põhineb paljus meie õpetajate ja koolijuhtide kompetentsusel ja heal tööl. Meie riigis on koolidel suur autonoomia. Ka praeguses kriisisituatsioonis on autonoomia end ära tasunud – koolid on iseseisvalt kiiresti leidnud võimalused ja tingimused, et kvaliteetset õpetust läbi viia. Me saame iseseisvalt hakkama ka hindamise ja kooli lõpetamise otsuste tegemisega, kui selleks piiranguid ei ole.

Eesti koolijuhtide ühenduse nimel

Urmo Uiboleht, Toomas Kruusimägi, Heidi Uustalu, Ain Tõnisson, Tõnu Erin, Kristi Pettai, Annely Ajaots, Peep Eenraid, Virge Ong, Katrin Jõgeva, Päivi Märjamaa, Karmen Paul, Ene Tannberg, Karin Lukk, Mari Roostik, Merike Kaste, Peeter Kikas, Toomas Kink, Hiie Asser, Ott Ojaveer, Anu Köidam, Liina Karolin-Salu, Maarika Kaasik, Jüri Sasi, Enn Ööpik, Kersti Vilson, Ruth Ahven, Heidi Kiuru, Alina Braziuliene, Kristi Mumm, Carmen Luts, Ain Ostrat, Helmer Jõgi, Julia Trubatšova, Jaan Reinson, Liina Tamm, Meelika Maila, Kristel Mets, Kristi Eelmäe, Marjeta Venno, Marika Vares, Reet Jakobson, Jaanus Rooba, Ülle Talts, Rein Uusmaa, Tiia Lepik, Terje Hallik, Tiina Luige, Deniss Presnetsov, Heiki Kiidli, Maie Sepp, Izabella Riitsaar, Ardi Paul, Kaidor Damberg, Õnnela Leedo-Küngas, Andrei Kante, Leena Saag, Luule Kösler, Olga Barabaner, Rando Kuustik, Matti Martinson, Anneli Errit, Tiina Pall, Katrin Luhaäär, Niina Sõtnik, Mehis Pever, Jaana Roht, Anna Krõlova, Tõnu Piibur, Raino Liblik, Urmas Sadam, Rita Juhanson, Imbi Viisma, Kairi Jakobson, Piret Siivelt, Aile Kilgi, Olev Saluveer, Liina Tamm, Svetlana Variku, Ardi Küünal, Nadežda Niklus, Tarmo Post, Hilju Erik, Jaanus Järveoja, Grete-Stina Haaristo, Valdek Rohtma, Toomas Liivamägi, Helen Paju, Karin Kütt, Ilona Tars, Pille Tahker, Arno Kaseniit, Anne Endjärv, Sirje Kautsaar, Tatjana Ait, Ülle Matsin, Andrus Murumaa, Priit Põdra, Karmo Kurvits, Heikki Järlik, Marina Krotova


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!