Mälestuspink piiride nihutajale

20. märts 2020 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Pingile kinnitasid mälestusplaadi Tiina Kallavuse kaasteeline, Tartu Tamme kooli direktor Vallo Reimaa ja Tartu linna haridusosakonna juhataja Riho Raave. Foto: Triin Koorits

Tartu Herbert Masingu kooli esisel platsil avati 12. märtsil varalahkunud eripedagoogi ja koolijuhi Tiina Kallavuse mälestuspink.

Aastail 2005–2019 Tartu Herbert Masingu kooli juhtinud Tiina Kallavus pühendas oma elu autismispektri ja kiindumushäire ning traumakogemusega õpilaste haridusele ja toetamisele.

„Tiina ei mõistnud seda, et ametnike ja kabinettide vahel on piirid ja lapse probleeme lahendades võivad need olla takistuseks. Tema jaoks oli laps tervik,“ rõhutas oma sõnavõtus Tiina Kallavuse kaasteeline, Tartu Tamme kooli direktor Vallo Reimaa.

Et lapse probleeme lahendada ühes kohas, avati Tiina Kallavuse eestvõttel Masingu koolis Eesti esimene miljööteraapial põhinev õpilaskodu ning kompetentsikeskus spetsialistide ja lastevanemate toetamiseks.

„Üle Eesti joosti kompetentsikeskusse tormi, sest seal nägid õpetajad ehedat elu ja oma probleemidele lahendusi,“ märkis Vallo Reimaa.

„Tiina ei armastanud ametijuhendeid. Ta oli piiride nihutaja, aga lõpuks need piirid lömastasid ja ta väsis. Tasub mõelda, kuidas hoida selliseid inimesi. Kui nad väsivad, käib nende sees krõks ja haigused pääsevad ligi.“

Herbert Masingu kooli direktori kt, arendusjuht Siim Värv märkis, et rahvas on mälestuspingi juba enne selle pidulikku avamist omaks võtnud ja tihti valitakse istumiseks teiste seast just see pink.

„Pink torkab silma, nagu torkas Tiinagi, ja seljatugi toetab, nagu toetas Tiinagi,“ sõnas Värv. „Tähtis on, et meie viime asja edasi.“

Tiina Kallavuse mälestuspingi paigaldas Tartu linn Tartumaa omavalitsuste liidu ja mitmekümne eraannetaja toel.

Masingu kooli sünnipäevanädalale oli planeeritud ka konverents „Tabamata äng – räägime traumakogemusest“, mille raames pidi esimest korda välja antama Tiina Kallavuse nimeline Piirinihutaja auhind. Konverents lükati haigusohu tõttu edasi sügisesse, auhind antakse kooli teatel üle enne suvevaheaega. Täpsem aeg selgub hiljem.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!