Education Nation

24. apr. 2020 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit
Raivo Juurak.

Education Nation on HTM-i ja Innove ellu kutsutud ning meie digitehnoloogiafirmade toetatud uus kaubamärk, millega turustatakse Eestit muu maailma jaoks kui haridusmaad ja eestlasi kui haridusrahvast.(1) Eesti on selle järgi arukate inimeste koht ja Eesti töötab selle nimel, et kogu maailm oleks parema haridusega ja arukam koht. Viimase näiteks tuuakse Eesti tehnoloogiaettevõtted, kes andsid oma digitaalsed haridustooted viirusekriisi puhkedes kõigi maade koolidele tasuta kasutamiseks.

Education Nation annab meilegi uue pilgu enda haridusele. Selle ingliskeelseid arutelusid kuulates aga tekib tunne, et oled ise ka natuke nagu välismaalane ja hakkad Eesti haridust vaatama n-ö pikksilma teisest otsast, kust näeb tervet pilti korraga.

Pidasin täiesti loomulikuks, et kõik meie koolid hakkavad viirusekriisi ajal lapsi veebi kaudu õpetama ja probleemi pole. Ingliskeelset veebiseminari kuulates aga tajusin, et paljudes maades on sealsed Tiigrihüpped, Digipöörded, Opiqud, e-Koolikotid, Miksikesed, Nutispordid jms poolikuks jäänud ning distantsõppega ollakse nüüd raskustes.

Education Nationi 16. aprilli veebiseminaris räägiti inglise keeles meie eKoolist. Jällegi teema, mis ei ületa eestlase jaoks uudisekünnist. Samas on riike, kus kodu ja kool vahetavad praeguseni infot vastastikku paberkirju saates. Meie eKool on kasutusel viie riigi koolides ja see näitab samuti meie teatavat haritust.

Kolmas „igav asi“, millest Education Nationi ingliskeelses veebiseminaris 16. aprillil räägiti, oli meie õpetaja autonoomia. Oleme juba ammustest aegadest harjunud mõtlema, et õpetaja vajab rohkem vabadust, aga kui võrrelda teiste maadega, siis Eesti õpetajal autonoomiat nii vähe ei olegi.

Kas mujal maailmas ka haridusrahvaid on?

Tippisin arvutisse „Education Nation“ ja ette tuli NBC Newsi samanimeline TV vestlussaadete sari, millega alustati juba 2010. aastal.(2) Järgmiseks vasteks tuli „Education Nation: Welcome“ ‒ põhjalik ingliskeelne koolitusportaal erivajadustega laste õpetajatele. Kas me juba õpetamegi teisi maid inglise keeles? Tegelikult on see Iirimaa portaal.(3) Muuseas lugesin sealt, et sõnaühendi „Education Nation“ autoriõigus (copyright) kuulub neile. Kolmandaks sain teada, et Kuala Lumpuris peeti 2015. aastal kolmandat korda konverentsi „Education Nation“. Jne.

Paistab, et haritud rahva idee on tekkinud mitmes paigas samal ajal.


1 https://www.hm.ee/sites/default/files/education_nation_onepager_eng.pdf

2 https://en.wikipedia.org/wiki/NBC_Education_Nation

3 https://educationnation.ie/


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!