Jäädvustagem elu viiruseajal

3. apr. 2020 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Eesti Rahva Muuseum.

Eesti Rahva Muuseum on asunud koguma lugusid, fotosid ja videosalvestisi sellest, kuidas ülemaailmne koroonaviiruse levik on muutnud Eesti inimeste igapäevaelu, ja kutsub ka õpilasi kaasa lööma.

Oma kogemustest ja mõtetest võib kirjutada vabas vormis, keskendudes teemadele, mis tunduvad vastajale kõige olulisemad, soovitab ERM-i teadusdirektor Pille Runnel. Teine võimalus on süveneda rohkem ühte või teise valdkonda.

Kodutöö ülesannet sõnastavatele õpetajatele on ülesande koostamisel loodetavasti abiks ERM-i koostatud küsimuskava, mille leiab https://rahvalood.ee/lood/koroonaviirus/.

Seal on esitatud küsimusi viie eluvaldkonna kohta: kust alanud epideemia kohta informatsiooni saadi, kuidas epideemiaks valmistuti, kuidas muutus igapäevane elukorraldus ja suhtlemine, millised olid muutused tööelus.

Õpilastele võiksid kirjutamisel olla abiks aga järgmised küsimused.

  • Millised olid su esmased mõtted, kui said teada, et koolid suletakse, ning mida see sinu jaoks tegelikult kaasa tõi?
  • Kuidas sulle meeldib koduõpe? Kui suure osa see sinu päevast võtab? Milline on olnud kõige põnevam kodune ülesanne?
  • Mida sa teed praegu kodus oma vabal ajal?
  • Kui palju ning kuidas suhtled sõpradega?
  • Millest praegu kõige enam puudust tunned?

„Lapsed ei pea kirjutama vaid oma kogemusest,“ märgib ERM-i hariduskeskuse juhataja Kaari Siemer. Nad võivad kehastuda hoopis uurijaks ning küsitleda pereliikmeid – õdesid, vendi, vanemaid, vanavanemaid. Kas vanemad on üldse rääkinud, kas ja kuidas muutus nende tööelu? Kas nad töötavad kodust või peavad tööl käima, kas nende tööülesanded on võrreldes varasemaga muutunud? Kui lapsed suhtlevad veebis iga päev oma klassikaaslaste ja sõpradega, võivad nad oma elukorralduses toimunud muutuste üle ühiselt arutleda ja sellest koos kirjutada?

Kuna pea igaühel on fotoaparaat või nutitelefon, võib oma kogemused jäädvustada ka kaameraga. Selliste foto- ja videolugude puhul ei ole peamine nende kunstiline kvaliteet, vaid see, et need aitavad jäädvustada ainukordseid kogemusi. Õpilased võivad näiteks koostada ühest oma koduõppe nädalast fotoreportaaži koos tekstiga. Fotodele võiks jäädvustada seda, mis laste elus praegu on muutunud: kodune elukorraldus, tarbimisharjumused, päevakava ja tavaline koolipäev või midagi muud.

Kaastööd aitavad täiendada ERM-i kogusid. Muuseum võib materjale tulevikus kasutada ka uurimistöös ja näitustel.

Kaastööde saatmisel ei ole tähtaega: muuseum ootab neid kogu kevade jooksul.

Tekstid palun saata https://rahvalood.ee/.

Fotod palun saata https://pildiait.erm.ee/.

Kuna kaastöö võib olla pikem (fotoreportaaži üles laadimine näiteks Pildiaita on parajalt ajamahukas), saab kaastöid saata ka e-postiga Pille.Runnel@erm.ee või paberil: Tiina Tael, peaarhivaar; Eesti Rahva Muuseum, Muuseumi tee 2, 60532 Tartu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!