Juubelialmanahhi ehib maskiga kass

30. apr. 2020 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

Tartu Karlova kooli 145 aasta juubeliks lõid õitsele maja ette õpetajate poolt just selleks tähtpäevaks istutatud tulbid ja nägi trükivalgust almanahh „Kassiaabits“. Eelviimasele aprillinädalale kavandatud pidustused lükkusid eriolukorra tõttu aga järgmise aasta aprillikuusse.

Almanahhi sünnile aitasid eesti keele ja kirjanduse õpetaja Katrin Raidma eestvõttel kaasa nii õpilased kui õpetajad. „Kassiaabitsasse“ on koondatud õpilaste parimad tööd, samuti kajastatakse muudatusi, mis leidnud aset viie aasta jooksul, mil gümnaasiumist sai põhikool.

„Almanahhi mõte sai alguse sügisel kooli loovuspäeval, kui töötubadesse kogunes palju häid töid,“ rääkis Raidma. „Sihiks oli panna raamatusse võimalikult paljude loomingut, nii õpetajate kui õpilaste oma. Nii kujunes läbilõige sellest, mida oleme eelmise juubeli järel ellu viinud.“

Suure loomeseltskonna ohjamine ja kooshoidmine nõudis Katrin Raidmalt õpetamistöö kõrvalt üksjagu võhma ja energiat, aga tulemus sai väga hea ja kujundajad tegid ilusa töö. Almanahh jõudis kaante vahele õnneks enne eriolukorra kehtestamist. Kaanepilt oleks nagu praegusest ajast kantud – a-tähele vuntse ette joonistaval kassil on mask ees.

„Mask pole siiski mitte eriolukorrast johtuvalt, vaid seepärast, et kunstnikust kass värvib mikrovärvidega,“ sõnas Raidma. Kaanekujundus on valminud siis, kui viirust Eestis veel polnud, kuid välja kukkus ajastu märgina ja meenutab ka aastakümnete pärast praegusi hetki. Ja kassi ei valitud kaanele niisama, vaid seepärast, et juba mitu aastat on Karlova kool kõige tublimaid tunnustanud meene, Karlova Kassiga.

Karlova kooli direktori Heidi Kiuru sõnul jäävad nii raamatu esitlus kui ka juubelipidustused ootama paremaid aegu, kui taas on võimalik kokku saada.

„Järgmise aasta aprillikuus tähistame kooli 145+1-sünnipäeva,“ lausus Kiuru. Juubelitervituse kooliperele edastas direktor kooli Facebooki-lehel. Juubelinädalal jõudis pidulisteni Facebooki ja Stuudiumi vahendusel iga päev mõni sündmus, näiteks meemikonkurss ja sünnipäevatordi valmistamine. Igaüks sai oma kodus valmistada meelepärase koogi ja selle ka ise ära süüa. Mõni tort andis päriskondiitri omale silmad ette. Nii oli üks õpilane andnud oma tordile viiuli kuju, märkimaks ära koorikooli staatust. Meeleolukas oli õpetajate tantsuvideo. Etteaste oli lavastatud ja filmitud enne 2+2-reegli kehtestamist ja koolimajade lukkupanekut.

Distantsi pidades saab koolimaja ees ka lilleilu uudistamas käia.

Sügisel kooli juubelisündmusi kavandades tellis grupp õpetajaid Hollandist tulbisibulad, lootuses, et kooli sünnipäevaks lähevad need õide. Läksidki, aga iga päev neid kahjuks imetleda ei saa.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!