Kriisiajal kogub populaarsust e-raamatukogu

3. apr. 2020 Heiki Raudla - Kommenteeri artiklit

Pärast seda, kui Tallinna keskraamatukogu tegi 18. märtsil teatavaks, et e-raamatukogu ELLU on kõikidele Eesti elanikele kättesaadav, on teinud e-raamatukokku endale kasutajakonto ca 6500 uut lugejat. Raamatukogu esindaja sõnul oleks huvi veelgi suurem, kui kirjastajad hakkaksid rohkem koolis soovitatud laste- ja noortekirjandust e-raamatutena välja andma.

Seoses üleriigilise eriolukorraga avas Tallinna keskraamatukogu 18. märtsil kõigile Eesti elanikele ligipääsu e-raamatukogule ELLU ning rahvusvahelistele keskkondadele OverDrive ja RBdigital. E-raamatukogust ELLU leiab eestikeelset kirjandust, OverDrive’ist inglis- ja venekeelseid audio- ja e-raamatuid ning RBdigitalist peamiselt vene- ja ingliskeelseid e-ajakirju.

Eespool loetletud keskkondade kasutamiseks tuleb registreerida veebis ennast Tallinna keskraamatukogu lugejaks (https://keskraamatukogu.ee/lugejaks-registreerimine/). „Kui varem kutsus raamatukogu ennast veebis lugejaks registreerima vaid Tallinna elanikke ja külalisi, siis nüüd ootame meie raamatukogu lugejaks registreerima ja e-keskkondasid kasutama kõiki Eesti elanikke, sõltumata elukohast,“ tutvustas keskraamatukogu teenindusdirektor Triinu Seppam-Saar uut korda, kelle selgitusel leiavad e-keskkondadest huvitavat ja vajalikku kirjandust nii koduõppel olevad õpilased kui ka õpetajad.

2650 teost

Triinu Seppam-Saar nendib, et pärast 18. märtsi teadet, et e-raamatukogu ELLU on kõikidele Eesti elanikele kättesaadav, on ELLU-sse endale kasutajakonto teinud ca 6500 uut lugejat. Sel aastal on tehtud ELLU-s rohkem kui 25 000 laenutust, sh ca 13 000 laenutust tehti ajavahemikul 18. märtsist 2. aprillini. „Seega on paljud endale ELLU-st huvipakkuvat lugemist ka leidnud,“ tõdeb ta. „Kirjandust saavad lugejad valida praegu 2650 teose hulgast. Usume, et huvi oleks veelgi suurem, kui kirjastajad hakkaksid rohkem koolis soovitatud laste- ja noortekirjandust e-raamatutena välja andma ning neid ka raamatukogudele laenutamiseks müüma.“

Kui vaadata seda, kui palju on noortekirjandusel laenutusi, võib teenindusdirektori sõnul väita küll, et e-raamatukogu ja arvutist lugemise võimalus on suurendatud noorte seas kirjandusteoste populaarsust. Praegu on tema sõnul välja laenatud näiteks järgmiste raamatute kõik litsentsid: „Miss Peregrine’i kodu ebaharilikele lastele“, „LasseMaia detektiivibüroo. Armastusemõistatus“, „Ella ja seitse ohmut“, „Vanaema õunapuu otsas“, „Nullpunkt“, „Lars lol“, „Okasroosike“, „Veel üks Lotte“, „Uduprints“, „Igavesti sõbrad“ jne.

Välja laenatud e-raamatud

Keskraamatukogu teenindusdirektori selgitusel saavad raamatukogud vabalt laenutada trükiraamatuid, kuid mitte e-raamatuid. Seega tuleb raamatukogul alati õiguste omajatelt küsida, kas nad on nõus e-raamatut raamatukogule laenutamiseks müüma. Eelmisel aastal ei antud raamatukogule luba kümne uue nimetuse (2018. aastal 28 nimetuse) puhul. Saamata jäänud raamatutest kolm olid eesti autorite kirjutatud.

„Aina enam on neid, kes oma e-raamatuid raamatukogule laenutamiseks müüvad,“ sõnab ta siiski. „Seetõttu soovime julgustada õpetajaid ja õpilasi tegema raatukogule e-raamatukogus ELLU ettepanekuid, milliseid trükiraamatuid nad tahaksid e-raamatutena näha, et saaksime kirjastustele soovid edasi anda.“

Paraku ei ole ELLU-s e-raamatute, millele autoriõigus kehtib, piiramatu juurdepääs, seda põhjusel, et raamatukogu ei saaks nii kallist litsentsi endale lubada. Euroopa Liidu infoühiskonna direktiivi kohaselt on raamatute laenutusõigus üks osa levitamisõigusest, mis on kohaldatav vaid teose füüsilistele koopiatele. See tähendab, et raamatukogud saavad vabalt laenutada trükiraamatuid, kuid mitte e-raamatuid, mida käsitletakse teenusena. See tähendab omakorda seda, et raamatukogul tuleb e-raamatute laenutamiseks küsida nõusolekut autoriõiguste omajatelt (autoritelt, kirjastustelt ja e-raamatute vahendajatelt) ning autoriõiguste omajatel on ainuõigus otsustada, kas ja millistel tingimustel nad müüvad e-raamatu raamatukogule laenutamiseks.

Sel aastal on Tallinna keskraamatukogu ostnud ELLU-sse 2080 litsentsi ning üks litsents tähendab üldjuhul kümmet laenutuskorda. Kui teosele on ostetud näiteks kolm litsentsi, siis saavad raamatut lugeda kolm inimest korraga. „Kui kõik litsentsid on välja laenatud, tuleb huvilisel oodata, millal e-raamat kas n-ö tagastatakse või saab täis 21 päeva, mil e-raamatu litsents automaatselt vabaneb uuesti laenamiseks mõnele teisele kasutajale,“ selgitab Triinu Seppam-Saar. „Kui litsentsid hakkavad otsa saama, püüab raamatukogu hankida uusi litsentse.“

Kulukas teenus

Ostetud litsentside keskmine hind on olnud tema sõnul 14,54 eurot. „Oleme raamatukogude kaudu kutsunud kohalikke omavalitsusi e-väljaannete hankimist toetama,“ lisab ta. „Annetusi on oodatud tegema ka kõik lugejad, kes e-raamatukogusid kasutavad ja soovivad, et e-raamatukogudes oleks laiem valik raamatuid.“

Annetuse saab teha Tallinna linna e-teeninduse keskkonnas, lisainfot leiab keskraamatukogu veebilehelt https://keskraamatukogu.ee/toeta-ellut/

Piiramatult saab ELLU-s lugeda lasteraamatuid, mille kirjastajaks on olnud Tallinna keskraamatukogu, näiteks „Omad jutud 3“, kust leiab laste omaloomingut või Indrek Koffi „Kooliraamat“, Kairi Loogi „Härra Klaasi pöörane muuseum“ või Joonas ja Elina Sildre koomiksiraamat „Kuukassi koerused kosmoses“. Tegemist on raamatutega, mille on eri aastatel saanud Tallinna keskraamatukogult kingiks Tallinna koolide esimeste klasside õpilased, õpetajad ning kooliraamatukogud.

E-RAAMATUTE EDETABEL 18.03–2.04.2020

•          Thomas Erikson „Idioodid minu ümber“

•          Lisa Jewell „Ja siis oli ta läinud“

•          Liis Velsker „Teekond iseendani“

•          Jane Paberit „#ükskilihaseiliigu“

•          Tina Frennstedt „Lahendamata juhtum. Kadunud tüdrukud“

•          Antoine Laurain „Punase märkmikuga naine“

•          Vahur Afanasjev „Serafima ja Bogdan“

•          Arikawa Hiro „Rändava kassi kroonikad“

•          Susan Luitsalu „Minu Dubai. Klaasist linna kuldne sära“

•          Jaak Roosaare „Aktsiatega rikkaks saamise õpik“

NOORTERAAMATUTE EDETABEL 18.03.–2.04.2020

•          Carolin Kuuskmäe „Ekraani taga“

•          Marje Ernits „Pilvede varjud“

•          Jenny Jägerfeld „Superkoomik“

•          Oskar Luts „Kevade“

•          Andrzej Sapkowski „Haldjate veri“

•          Heli Künnapas „Lõpupidu“

•          Ivar Soopan „Kõik poisid ei saa suureks“

•          Gerald Durrell „Minu pere ja muud loomad“

•          Ransom Riggs „Miss Peregrine’i kodu ebaharilikele lastele“

•          Karen McManus „Kaks suudavad saladust hoida“

Allikas: https://keskraamatukogu.ee/edetabelid/


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!