Lahtiste uste päev ja sisseastumiskatsed internetis

9. apr. 2020 Mari Valgepea EBS - Kommenteeri artiklit
Nii toimus kodune matemaatika kontrolltöö Microsoft Teamsi keskkonnas. Foto: EBS-i gümnaasium

EBS-i gümnaasium seisis silmitsi küsimusega, kuidas korraldada distantsõppe tingimustes lahtiste uste päev ja sisseastumiskatsed ning põhikooli matemaatikaeksami ettevalmistuskursused.

Avatud uste päeva läbiviimiseks otsustati kasutada sotsiaalmeedia platvormi Snapchat ja YouTube ning nendesse kanalitesse EBS-i gümnaasiumi avatud uste päev 13. märtsil koliski.

Direktor Kersti Uudla: „Meil oli ürituse internetti viimiseks väga vähe aega. Salvestasime YouTube’i sisseastujate jaoks klipi, kus teatasime, et avatud uste päev toimub virtuaalselt, ja seejärel suhtlesin Snapchatis reaalajas ligi saja noorega, et vastata nende kõigile küsimustele, mis puudutasid EBS-i gümnaasiumisse sisseastumist ja seal õppimist. See oli paras väljakutse, kuid saime edukalt hakkama.“

Kersti Uudla peab väga oluliseks kasutada noorteni jõudmiseks nende seas populaarseid kanaleid ning kriis andis selleks suurepärase võimaluse.

Sisseastumiskatsete asemel on õpilased saatnud väljavõtted oma eKooli või Stuudiumi jooksvatest hinnetest ja motivatsioonikirja ning täitsid küsimustiku. Online-intervjuud algavad Microsoft Teamsi platvormil sel nädalal.

Terve kool kasutab üht platvormi

Kersti Uudla usub, et EBS-i gümnaasiumil aitas kriisiolukorraga kiiresti kohaneda strateegiline valik kasutada vaid üht online-keskkonda, milleks sai Microsoft Teams. „Kui igal õpetajal on oma eelistus, siis tekib õpilastel eri platvormide vahel orienteerudes palju segadust. EBS-is lähtusime valiku tegemisel järgmistest kriteeriumidest: millist funktsionaalsust me vajame, milline tarkvara seda võimaldab ja kas vajame lisaks ka riistvara. Kui ühtne platvorm oli valitud, tegime kõigile õpetajatele selle kasutamiseks kiire väljaõppe,“ selgitab Uudla.

„Meil õnnestus panna kogu õppetöö toimima tunniplaanis ette nähtud mahus ja kellaaegadel. Distantsõppe tunnid toimuvad samamoodi nagu varem klassiruumis. Õpetajad ja õpilased logivad MS Teamsi vahendusel oma tundi sisse, õpetajad jagavad oma esitlust või graafikalauda, teevad teste. Näiteks matemaatikatundide läbiviimisel kasutab õpetaja MS Teamsis graafikaalust. Sisselogimise järgi saavad õpetajad jälgida osalejaid ja puudujaid,“ räägib Uudla.

Kehalise kasvatuse tunnid ei toimu EBS-i gümnaasiumis tavapärase tunniplaani alusel, vaid õpilastel on kohustus kord nädalas anda oma kehalisest aktiivsusest ülevaade. Selleks võib kasutada mobiiltelefoni või spordikella rakendusi või videoid. Õpilastel on soovituslik iga päev vastavalt ilmastikule ja tervislikule seisundile liikuda. Sobivad nii jooks, jalgrattasõit, rulluisutamine kui ka kõndimine, samuti tubased võimlemis- või jõuharjutused.

Ülekoolilist olulist infot vahendatakse samuti MS Teamsi loodud kanali abil. Lõunapausi grupis saavad õpetajad kokku iga päev ühel ja samal kellaajal, et jagada jooksvalt nippe ja infot. EBS-i gümnaasiumis õpib distantsõppel 133 õpilast, nädalas toimub 297 tundi, mida viib läbi 18 õpetajat, kelle hulgas on ka mõned EBS-i ülikooli õppejõud.

Distantsõppe positiivsete aspektidena toob Kersti Uudla välja õpetajate ja õpilaste tavalisest suurema ühtehoidmistunde ning paberi kasutamise olulise vähenemise.

„Kuna distantsõppe ajal ollakse palju arvutiekraani taga ning see väsitab silmi ja selga, siis on suur väljakutse vaimu virgena hoidmine. Vaimse tervise toetamiseks saab ise palju ära teha, samuti tuleb õppetöösse planeerida piisav arv pause ja liikumist,“ soovitab Uudla.

EBS-i gümnaasiumis ajalugu, kirjandust, kunsti, filosoofiat ning põhjamaade kultuuri- ja majanduslugu õpetav Indrek Vaino lisab oma tähelepaneku uuest õppetöökorraldusest. „Tooksin positiivsena välja õpilaste hea tahte – nad osalevad tundides aktiivselt ja ka suhtumine on igati toetav. Tajun selgelt, et oleme selles olukorras koos ja töötame ühiselt. See väljendub kasvõi selles, et tunnid lõpetame ikka heade soovidega. Inimlik kontakt ja viisakus on endised,“ rõõmustab Vaino.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!