Tallinna keskraamatukogu soovitab: Elatud elude lood

24. apr. 2020 Tallinna keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Pamela Maran „Eesti vanaemade lood ja salatarkused“

Mida tegi vanaema siis, kui ta alles laps oli? Aga siis, kui ta suuremaks kasvas? Sellest raamatust leiab lugeja saja vanaema loo ning sinna põimituna ka ülevaate ajaloost. Vanaemad on meiega jaganud lugusid sõjast ja armastusest, laste kasvatamisest ning üldse eluolust. Üks vanaema teab hea une saladust, teine oskab ravitseda ning kolmas jagab meiega oma salajasi retsepte. Nippe ja nõuandeid jagub kõigile vanusest olenemata. Kena lugemine, mis sobib eriti hästi kätte võtta sirvimiseks-lugemiseks nt vanavanemate päeval (septembri teine pühapäev) ja loomulikult igal muul ajal ka.

Rutt Hinrikus, Tiina Ann Kirss (koostajad) „Minu elu ja armastus: Eesti rahva elulood. 1. köide“

2015. aasta detsembrist kuni 2017. aasta jaanuarini toimus eluloovõistlus „Eesti Vabariik 100. Minu elu ja armastus“. Selle raames paberile pandud ja kokku kogutud elulugude kirjutajad mäletavad sõjaeelset Eesti Vabariiki, sõja jalust põgenemist ja elu alustamist võõrsil, küüditamist ja Siberimaad ning 1940. aastaid. Märgata ja mäletada elulugusid on väga tähtis meie kõigi jaoks, sest iga inimese elulugu on killuke meie ajaloost. Lugedes üksikisikute elulugusid, muutuvad ajaloo suured sündmused mõistetavamaks ja elulisemaks.

Jaak Urmet „Hurdast Pärnani“

2014. aastal hakkas ajakirjas Hea Laps ilmuma Jaak Urmeti kirjutatud lugude sari „Meie suurkujud“. Heas Lapses koguti suurkujusid kokku terve hulk ning nii sündiski nendest raamat. Jaak Urmet ütleb raamatu eessõnas: „Siinne raamat soovib näidata, et suurkujude ring on lõputult avar, ning osutada siin eelkõige kunstidele ja teadusele“ (lk 6). Laste- ja noortepäraselt, huvitavalt kirjutatud elulood ajaloo-, kirjandus- jt tundide lisamaterjalina teevad õppimise palju köitvamaks. Raamatust leiab lisaks Karel Korpi vahvatele illustratsioonidele vanu fotosid, filmikaadreid, raamatute varasemate väljaannete kaanepilte jm huvitavat. Raamat pakub kindlasti põnevat avastamist ka täiskasvanutele.

Jessie Hartland „Steve Jobs – hullult äge!: graafiline elulugu“

Selles raamatus on jutustatud tehnikahullu Steve Jobsi elulugu graafilise romaanina. Väikesele Steve’ile meeldib mudeleid kokku panna ning tal on tunne, et ta suudab ehitada ükskõik mida. Aga arvutit ja internetti pole siis veel olemas ning kõik telefonid on kettaga ja juhtmetega. Nutikas noormees asutab oma vanemate garaažis firma Apple Computers ning saab maailmakuulsaks. Lisaks Steve Jobsi eluloole räägib raamat ka arvutitehnika arenguloost ning praegusel digikultuuri teema-aastal on sobilik meenutada, kuidas kõik alguse sai. Koomiksivorm annab jutustusele vahva mõõtme ning teeb lugemise lõbusaks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!