Uus videoõppematerjal karjääri- ja elukutsevalikutest

30. apr. 2020 Heli Lehtsaar-Karma MTÜ Rahatarkus kaasasutaja - Kommenteeri artiklit
Tallinna reaalkooli gümnasistid on õpetaja Kaisa Tamkivi tundides karjääri- ja haridusvalikuid tutvustava videoõppematerjaliga juba tutvunud. Foto: MTÜ Rahatarkus

Aasta tagasi varakevadel tegi Tallinna 32. keskkooli õpetaja Kerstin Vessik kooli 10. ja 11. klassi õpilastele ühe põneva ettepaneku. Selle vastu võtnud 21 õpilast said väärt kogemuse, kuidas oma ideed päriselus toimivateks tegudeks muuta, ja võivad oma CV-sse lisada rea: olen kaasa löönud videoõppematerjali valmimisel.

Veidi üle poole aasta kestnud ideede tegudeks muutmine Tallinna 32. keskkooli paarikümne gümnaasiumiõpilase, eesti keele ja kirjanduse õpetaja Kerstin Vessiku ning MTÜ Rahatarkus koostöös päädis tulemusega tänavuse aasta alguses: valmis karjääri- ja haridusvalikuid tutvustav videoõppematerjal, mis on koos õpetajatele mõeldud juhendmaterjalidega kättesaadav veebilehel eluotsused.ee.

Õppematerjali saavad tasuta kasutada kõik Eesti koolid. Selle peamine sihtrühm on põhikooli viimased klassid, gümnasistid ning kutsekooliõpilased. Eelkõige sobib eluotsused.ee ettevõtlusõppe ja karjääriplaneerimise tundidesse ning kuna tegemist on videoõppematerjaliga, saab seda hõlpsalt kasutada ka distantsõppe ajal.

Suur küsimus: kelleks tahad saada?

Nagu veebilehe nimigi ütleb, käsitleb videoõppematerjal 15–19-aastaste noorte jaoks päevakajalisi teemasid ehk haridus- ja karjäärivalikuid. Kokku on paari minuti pikkuseid videoid 11. Kui üsna tihti näeme õppevideotes esinemas kas professionaalseid näitlejaid või mõne valdkonna eksperte, siis eluotsused.ee videoklippides esinesid (ja ka stsenaariumid kirjutasid) Tallinna 32. keskkooli gümnasistid ise – et noored saaksid rääkida noortega.

Õpilasi juhendanud Kerstin Vessik mainis, et õppematerjalide väljatöötamises osalenud noored õppisid lisaks praktilistele oskustele, nagu stsenaariumi kirjutamine, filmimine ja monteerimine, ka seda, kuidas meeskonnas koostööd teha. Samuti seda, miks on oluline, et igaüks panustaks ning tähtaegadest kinni peaks. „See oli hea õppetund, kuidas ideed saavad teoks,“ lisas Vessik.

Videote õppetöös kasutajatel on hea teada, et videotes ei anta n-ö õigeid vastuseid ja soovitusi, vaid need suunavad õpilasi mõtlema ja arutlema – näiteks kas vaataja eelistab tulevikus olla palgatöötaja, ettevõtja või vabakutseline. Milliseid oskusi ja teadmisi vastav valik nõuaks ja kas neid teadmisi saab ülikoolist või kutsekoolist?

Et õpetajatel oleks videoid lihtne tunnis kasutada, on iga video teema kohta loodud juhendmaterjalid. Neist leiab teema kohta täpsustavat infot ja ideid ülesanneteks, mida pärast video vaatamist õpilastega teha kas individuaalselt või rühmatööna.

Õpetaja: videoid on väga mugav kasutada

Üks õpetajatest, kes on eluotsused.ee materjale juba kasutada jõudnud, on Tallinna reaalkooli karjääriõpetuse õpetaja Kaisa Tamkivi. „Käsitletavad teemad on huvitavad ning kõnetavad. Karjääritundides on videoid väga mugav kasutada. Aga materjalide kasutamist võiks kaaluda ka inimeseõpetuse ja ühiskonnaõpetuse tundides,“ leidis Tamkivi ja lisas, et ühes tunnis jõuab rahulikult ja süvitsi tegelda ühe video teemaga, mitte mitmega. Ka õpetaja juhendmaterjalid on Tamkivi hinnangul kasulikud. „Sain neist mitmeid mõtteid ja teemapüstitusi lisaks,“ mainis ta.

Plussina näeb Tamkivi, et eluotsused.ee sobib kasutada ka distantsõppe ajal. „Näiteks viisil, et õpilased vaatavad esmalt mõne video ja sellele järgneb kas videotund õpetajaga või temaatiline analüüsiv iseseisev töö. Samas tuleks arvestada, et ainult video vaatamine analüüsi ja kommentaarideta võib õpilasele liiga pealiskaudseks jääda, ennekõike seetõttu, et noored kipuvad distantsõppel video süvenemiseta ära vaatama ja nn linnukese kirja panema, mõtlemata laiemale kontekstile,“ rõhutas Kaisa Tamkivi.

Õppematerjal valmis Innove 2019. aastal korraldatud taotlusvoorust „Koolide, kogukonna ja ettevõtjate koostöö toetamine ettevõtlusõppe praktilisemaks muutmiseks” toetust saanud Euroopa sotsiaalfondi projekti raames.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!