Eesti keelel on sadu sõpru

21. mai 2020 Annika Poldre - Kommenteeri artiklit
Irene Käosaar kõnelemas projekti lõpuüritusel.
Üllatusesineja Ruslan Trochynskyi. Fotod: Annika Poldre

Lõppes Integratsiooni Sihtasutuse algatatud keelesõprade projekt, mille ellukutsumise tingis eriolukord. Lõpetamisel tõdeti, et ettevõtmine osutus väga edukaks.

20. märtsist 19. maini kestis Integratsiooni Sihtasutuse algatatud keelesõprade projekt, mis kutsus üles vabatahtlikke mentoreid suhtlema virtuaalselt eesti keele õppijatega. Sotsiaalmeedias tehtud üleskutse peale reageeris korraldajate rõõmuks üle ootuste palju inimesi, kes soovisid mentoritena õppijatega suhtluskeelt harjutada.

Mentoreid juhendasid eesti keele õpetajad ja metoodikud, kes pakkusid lühikoolitust ja soovitasid õppematerjale. Mentorite ülesanne oli suhelda keeleõppijatega eesti keeles elulistel teemadel e-kanalite kaudu mõned korrad nädalas.

Enamik mentoreid oli Eestist, kuid projektiga ühines eestlasi ka mujalt, kokku 18 riigist üle maailma: Rootsist, Belgiast, Hollandist, Rumeeniast, Prantsusmaalt, Itaaliast, Hispaaniast, Portugalist, Šveitsist, Luksemburgist, Tšehhist, Venemaalt, Inglismaalt, Iirimaalt, Indoneesiast, Ameerika Ühendriikidest, Kolumbiast, Ugandast. Keeleõppijad olid valdavalt Eesti elanikud, üksikud huvilised asusid Soomes ja Venemaal.

Keeleõppijad ühinesid algatusega avaliku registreerimise alusel. Mentorite seas oli ka õpetajakogemuseta inimesi. „Tegime üleskutse kõigile, kes oskavad eesti keelt emakeele tasemel ja soovivad panustada oma aega selleks, et suhelda keeleõppijatega eesti keeles,“ rääkis sihtasutuse kommunikatsioonijuht Maia Burlaka. Mentorite omavaheline suhtlus toimus kinnises FB-grupis, kus vahetati aktiivselt infot oma kogemustest, jagati nõu ja soovitusi õppematerjalide kasutamiseks.

Projekti viimasel päeval toimus Zoomis selle pidulik lõpetamine. Osalejaid tervitas kultuuriminister Tõnis Lukas. Sihtasutuse juhataja Irene Käosaar nimetas oma sõnavõtus projekti tähtsaimaks tulemuseks, et inimesed Eestis ja mujal maailmas õppisid üksteist paremini tundma, leidsid ühise keele ning aitasid kaasa eesti keele levimisele ja kasutamisele.

Käosaar rääkis, viidates keeleõppijate tagasisidele, et nad said kahe kuu jooksul kestnud elava suhtluse tulemusena innustust ja julgust eesti keeles rohkem rääkida. „Kõige parem eesti keele õppimise algatus!“ teatas lõpuüritusel üks osalejaist oma sõnumis. „Oleme kõigile vabatahtlikele väga tänulikud ning jätkame kindlasti koostööd ka tulevikus,“ sõnas Käosaar.

Lõpuürituse üllatusesineja oli eesti-ukraina laulja, ansambli Svjata Vatra juht Ruslan Troshynskyi koos oma tütre Rutega. Ukrainlane tunnistas, et temal aitas eesti keelt õppida regilaul, ja kutsus kuulajaid kaasa laulma.

Kaks kuud kestnud suhtlemine ühendas 885 eesti keele sõpra üle maailma. Projekti raames aitasid 410 vabatahtlikku mentorit 475 eesti keele õppijat. Kokku suheldi umbes 7000 tundi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!