„Ettevõtlikud nutimunad“ tulid virtuaalselt

15. mai 2020 Mart Kimmel Pärnu Rääma põhikooli haridustehnoloog - Kommenteeri artiklit
„Kuldvillaku“ virtuaalversioon. Foto: Joonas Leemet

Perekonnad üle Pärnumaa tulid ühel õhtul virtuaalselt kokku, et osaleda Pärnu Rääma põhikooli korraldataval virtuaalsel üritusel „Ettevõtlikud nutimunad 2020“.

24 perevõistkonda tulid 6. mai õhtul Pärnumaalt virtuaalselt kohale, kus neid ootasid ürituse korraldanud õpilased Kristofer Jürgens, Eliisabet Leibak, Joonas Leemet, Armin Palumägi, Karl-Joosep Raudkivi ja õpetaja Mart Kimmel. Kokku tuldi, et veeta koos perega kodus üks vahva õhtu, osaledes virtuaalsetes õpipesades.

Eriolukord suunab erilistele lahendustele. Seekordsel, viiendat korda toimuval üritusel oli kolm eriilmelist õpipesa: virtuaalkabe mängimine keskkonnas Vint.ee; joonistamine keskkonnas Skribbl.io ja „Kuldvillaku“ mäng Google Meetis.

Turniirisüsteemis virtuaalkabet sai iga võistkond mängida kolm mängu eri peredega ja võistlesid ka õpipesade läbiviijad. „Hasarti tekitav kabemäng pakkus palju elevust tervele perele,“ lausus perekond Üritajate esindaja Deivi Kõiv.

Pärast kabeturniiri lõppu tõtati uude õpipessa joonistama keskkonda Skribbl.io. Siin jaotati võistkonnad kolme kunstitoa vahel, igas toas joonistas kaheksa peret ja toa läbiviija. Perekond Paulad 1 esindaja Maili Paulberg tõdes: „Ära mine sinna, kuhu rada viib. Mine selle asemel sinna, kus rada ei ole, ja saa ise teerajajaks.“

„Kuldvillaku“ õpipesas jaotati võistkonnad kolme mänguväljaku vahel. Õpipesa looja ja läbiviija Joonas Leemet: „Meie õpipesa toimus Google Meetis ja omaloodud keskkonnas. Väga tähtis oli, et mängijad ei peaks mõttetult mitme keskkonna vahet liikuma – seepärast tegime nii, et perevõistkond sai mängida ning kaasa elada Google Meetis. Läbiviijatel oli mängujuhtimispaneel, millega nad said juhtida mängu ning konverentskõnes presentatsiooniekraane, kust mängija sai näha järgmiseid küsimusi, tiimide punktiskoore, tabeleid – kõik liikus dünaamiliselt.“

Joonas Leemet rääkis: „Projekti loomine oli omapärane, sain palju teada Google Meeti keskkonna ja tänapäevaste veebitehnoloogiate kohta ning lihvida oma programmeerimisoskusi. Tore oli kuulda, et paljudele oli „Kuldvillak“ eredaim mälestus meie üritusel. Alati on äge selliste asjadega tegelda. Seejuures pean tänama õpetaja Mart Kimmelit, kes annab meile selliseid võimalusi: teha, mis meile meeldib, isegi kui tehnilise lahenduse valmis saamine näis kauge tulevikuna.“

Eriolukorras tuli arvestada, et kõikidel perevõistkondadel oleks võimalus ligi pääseda kõikidesse õpipesadesse, selleks andsid korraldajad varakult teada, mida ja kus tuleb kasutada.

Kindlasti jätkame „Ettevõtlike nutimunadega“ Pärnumaa peredele tavaolukorras silmast silma koolihoones. Oleme tutvustanud oma kontseptsiooni Tallinnas: käisime jaanuaris külas Tallinna kunstigümnaasiumi õpetajatel, esitlesime ja rääkisime, miks me seda aastast aastasse teeme ja naudime.

Mõtleme üritust laiendada piirkondlikuks või üleriigiliseks. Võimalik, et info sellest tuleb juba järgmisel õppeaastal.

Kui sina, kes sa seda loed, ja oled oma maakonna aktivist, soovid ka midagi sarnast korraldada, siis võta ühendust Pärnu Rääma põhikooli „Ettevõtliku kooli“ koordinaatori ja haridustehnoloogi Mart Kimmeliga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!