Lindude ja jooniste kaardimäng

22. mai 2020 - Kommenteeri artiklit

Lastekirjanikul ja psühholoogil Tiina Kilksonil on valminud lindude ja jooniste kaardimäng, mis sobib mängijaile alates 12. eluaastast.

Lindude ja jooniste mängu saab mängida nii kahekesi kui ka terve klassiga. Mäng sobib lisamaterjaliks mitme õppeaine tundidesse. Bioloogiatunnis saab foto järgi selgeks õppida 30 Eesti linnuliiki. Kuna igal kaardil on linnuliigid kirjutatud nii inglise kui ka eesti keeles, saab mängu kasutada ka inglise keele tunnis.

Matemaatikatundides saavad aga 30 mängukaardi abil selgeks geomeetrilised kujundid, mis on joonistatud iga kaardi teisele poolele. Neid tuleb kirjeldada sõnadega ilma mängijatele kujundit näitamata, ja jutu järgi tuleb mängijatel hakata kujundeid joonistama. Geomeetrilised kujundid on küllaltki keerukad. Näiteks tuleb osata sõnadega edasi anda rombi, täisnurkset kolmnurka jne.

Tiina Kilksoni sõnul õpetab geomeetriliste kujundite edasiandmine sõnade abil väljendusoskust, joonistuse järjekorra planeerimist ning tähelepanelikult kuulamist. Selgitamise osa on pisut sarnane Aliase mänguga.

Kilkson usub, et õpetajad ja õpilased hakkavad uut mängu rõõmuga mängima, sest see on meelelahutuslik, kuid samas arendav ja õpetlik.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!