Tallinna keskraamatukogu soovitab: Eestimaa paigad lasteraamatutes – kas tunned ära?

22. mai 2020 Tallinna keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Ivar Soopan „Õhulossivanaisa“ (2015)

Sonja on 4-aastane tüdruk, kes avastab Haapsalu linnas oma vanavanematega loodust ja mitmesuguseid paiku. Sonjale meeldib Tallinn, kuid suve jooksul on hakanud talle aina rohkem meeldima Haapsalu. Kodulinnas pole ta veel ujumas käinud, kuid Paralepa rannas on olnud tore vee ääres liivalosse ehitada. Õhulossideks nimetatakse unistusi: neid ei näe, kuid tulevikus võib neist reaalsus saada. Sonjal on vahel raske aru saada täiskasvanute keelest. Väljendid ja sõnad on nii kummalised, kui vanemad inimesed neid lausuvad: „naljahammas“, „tuli takus“ ja „konna koivad“. Miks ei või konnal jalad olla nagu inimestel? Sellistele ja muudele asjalikele küsimustele otsib Sonja vastuseid kaunis Haapsalu linnas. Raamat sobib eelkõige algklassiõpilastele ja eelkooliealistele. Raamatut lugedes on võimalik arutleda lastega koos küsimuste ja keelendite üle, mida Sonja esitab. Sisus on käsitletud raskemaid teemasid, nagu surm ja vanemate lahkuminek.

Siiri Laidla „Toometondu“ (2012)

Raamatu „Toometondu“ tegevus toimub Tartu linnas. Peategelaseks on vaid vähestele nähtav Toometondu: iidne olend, kes praegu elab Musumäe koopas. Toometonduga kohtuvad pargivalvur Aadu, väike tüdruk Katariina ning tema vanaema Luule. Koos tutvutakse Tartu linna ajalooga, käiakse muuseumides ning jutustatakse põnevaid lugusid. Raamat sobib lugemiseks algklassiõpilastele, keda huvitab Tartu linn ja selle mitmesugused ajaloolised paigad. Teoses on palju fakte ning ajalugu on käsitletud lihtsustatud võtmes. Välja tuuakse eraldi näiteks tsunftid, käsitöö, keskaeg. Raamatu lõpus on harva esinevate sõnade või noorematele lastele raskemate sõnade seletused.

Jaak Juske „Eesti kummituslossid“ (2018)

Raamat kuulub sarja „Isa põnevad unejutud ajaloost“ ning kirjeldab ajaloolisi paiku, mis legendide kohaselt kummitavad. Autor on osavalt ühendanud ajalooteadmised geograafiaalastega. Peatükid on lühikesed, arusaadavad ja põnevad. Käsitletud on Eesti losse, mõisaid, linnuseid, kooli ning muuseumi. Välja on toodud kuulsad kummituslood isikutest ja paikadest (näiteks Valge Daam, Palmse mõis, Sagadi mõis ja Koluvere loss). Raamat sobib nii kohustuslikuks kui iseseisvaks lugemiseks algklassilastele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!