Tallinnas ja Tapal lõpetavad lasteaia esimesed kahesuunalises keelekümbluses osalenud lapsed

25. mai 2020 SA Innove  - Kommenteeri artiklit

22. mail saatis Tapa Vikerkaare lasteaed kooliteele 13 tublit last, kes lõpetasid eesti-vene õppekeelega kahesuunalise keelekümbluse rühma. Tallinna Kellukese lasteaias lõpetavad 28. mail kahesuunalise keelekümbluse rühma 12 last.

Kahesuunaline keelekümblus toimub rühmas, kus on võrdselt eesti ja vene kodukeelega lapsi. Pool päeva käib õppe- ja mänguline tegevus ühe õpetajaga eesti keeles ja teine pool päevast teise õpetajaga vene keeles. Ühe õpetaja jagatud teadmised saavad ka teise õpetajaga teises keeles korratud, kuid erinevate tegevuste abil. Iga päev kindlal ajal tegelevad lastega korraga mõlemad õpetajad. Mängides suhtleb laps endale sobivas keeles. Nii saavad lapsed harjutada mõlemas keeles rääkimist ja ühelt keelelt teisele ümberlülitumist.

Tapa lasteaed Vikerkaar ja Tallinna lasteaed Kelluke kuuluvad nelja katselasteaia hulka, kes õpetavad koolieelse lasteasutuse riiklikku õppekava järgides ja keelekümblusmetoodikat rakendades kakskeelseid lapsi.

„Pilootprojekt on läinud väga hästi. Nii eesti kui ka vene perede lapsed on saanud areneda oma emakeeles, kuid on edukalt õppinud ära ka teise keele,“ sõnas SA Innove kahesuunalise keelekümbluse peaspetsialist Anna Golubeva.

Varajane mitmekeelsus kogub maailmas populaarsust. Selleks et pakkuda sarnaseid võimalusi ka eesti kodukeelega lastele, otsustas haridus- ja teadusministeerium 2013. aastal alustada kahesuunalise keelekümbluse programmi ettevalmistamist Eestis. Alates 2015. aastast toimetavad kahesuunalise keelekümblusmudeli järgi lasteaiad Tartus, Pärnus, Tapal ja Tallinnas. Möödunud kevadel lõpetasid esimesed kaks rühma Tartus ja Pärnus.

Eesti keelekümblusprogrammi tegevust koordineerib SA Innove.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!