Ajastule omased aksessuaarid olid ka riigieksamil

5. juuni 2020 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi eesti keele õpetajad Joonas Krüger, Anneli Jõgioja, Kadri Ottenson, Urve Parveots ja Anneli Heinmaa täisvarustuses. Fotod: Anna-Liisa Blaubrük ja Annika Poldre

Riigieksamite sooritamine on sel kevadel vabatahtlik. Täna teevad gümnaasiumide ja kutsekoolide lõpetajad matemaatikaeksamit, 29. mail oli eesti keele eksam. Suuremates koolides tuli esmalt nuputada ja mõõdulintki appi võtta, et eksamitegijad, komisjoni liikmed ja välisvaatlejad ära mahutada, pidades silmas tervisekaitsenõudeid ja piiranguid.

Eesti ühes suurimas, Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumis, kus lõpetajaid 181, soovis eesti keele eksamit sooritada 166 õpilast. Koos komisjoni liikmete ja välisvaatlejatega tuli seega majas koht leida ligi 250 inimesele. Et kõik vastaks reeglitele, küsiti ka terviseametist nõu ja koostati oma kooli riigieksami korraldamise juhend, mis saadeti tutvumiseks õpilastele. Näiteks sai igaüks teada, et majja sisenedes tuleb käed desinfitseerida ja mask ette panna ning oma riided-kotid garderoobi viia. Ja et eksamiruumis istudes võib küll maski ära võtta, kuna kaaslastega on kahemeetrine vahemaa, kuid ruumist välja minekuks tuleb taas maskeeruda.

Juhtkonna liikmed vaatasidki Petersoni gümnaasiumi maja uue pilguga üle, mõõtsid kohustuslikke vahemaid ja paigutasid mööblit ümber.

„Hiigelsuureks peetud klassiruumidesse mahtus 7–11 õpilast,“ lausub direktor Merike Kaste. Valmis seati 18 ruumi. Eksamipäevaks pandi komisjoni liikmetena rakkesse 38 õpetajat. Iga korruse koridoris oli kaks õpetajat valves „pissitajatena“, et saata tualetti soovijaid. Oli neidki õpetajaid, kes seekord loobusid eksamikomisjonis osalemast, kuna kuuluvad riskigruppi.

„Välisvaatlejaid oli palju, aga sekka sattus vähekogenuid, kel polnud protseduurid veel hästi käpas,“ märkis Merike Kaste. Üks vaatleja ei ilmunud üldse kohale, kuid pärast direktori telefonikõnet Innovesse saadeti kiiresti asendaja.

Kuid peategelased, õpilased olid väga tublid ja täitsid täpselt reegleid.

„Olin meeldivalt üllatunud, et ei pidanud kellelegi meelde tuletama, et eksamiruumist väljudes tuleb mask ette panna. See oli endastmõistetav,“ rääkis õpetaja Urve Parveots. „Keegi polnud ärevuses ega paanikas. Kahe kuuga olid kõik juba reeglitega ära harjunud.“

Kui aga ajale omased aksessuaarid ja nõuded välja arvata, oli kõik muu tavaline. Eksam nagu eksam ikka, iseloomustas aastakümneid eesti keelt ja kirjandust õpetanud Parveots.

Eksami sisu kohta märkis Parveots, et teemade valik oli hea, keskmise raskusastmega. Küllap leidis igaüks meelepärase. Tervislikust toitumisest räägitakse palju ja sellest sai ka eksamil kirjutada. Ja Sofi Oksaneni „Puhastust“ olid Petersoni gümnasistid just värskelt käsitlenud ja analüüsinud. Imestama pani aga see, et üle pika aja polnud valikus luuleteemat, milleks hoolega valmistuti.

Koroonakriisi teemat polnud. Parveots oli ka õpilastele öelnud, et kuna eksamiteemad valitakse juba veebruari lõpus või märtsi algul, ei pruugi seda tulla. Küll aga võis kriisist kirjutada mõne teise teema all.

„Tahaks loota, et distantsõppe tõttu ei jäänud eksamiks valmistumisel midagi tegemata,“ sõnab Parveots. „Märtsi keskel olime juba lõpusirgel, veebitunnid olidki kordamiseks. Õpilased tegid iseseisvalt ülesandeid ja videotundides selgitasime. Oli neidki, kes ütlesid, et enesedistsipliiniga oli kodus raskusi. Aga kes tahab, see õpib niikuinii, ja kes ei taha, sellele ei aita ka sund. Riigieksamite sooritamise vajadusest rääkisime korduvalt ja juhtkond mudis veel omakorda. Vaid mõned loobujad olidki. Oli ka üllatajaid, kelle puhul arvasin, et ta ei tee eksamit, kuid ometi tahtis teha.“

Direktor Merike Kaste ütles, et matemaatikaeksami korraldamine on pärast esimest kogemust juba lihtsam. Et sooritajaid on veidi vähem, saab eksaminandid paigutada 16 klassiruumi.

Eesti keele eksamile registreerus Eestis kokku 6264 abiturienti.

Riigieksameid teeb tänavu kokku 9861 õpilast, kellest 8352 on gümnaasiumiõpilased, 544 gümnaasiumi varem lõpetanud ning 965 kutseõppeasutuste õpilased.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!