Noorte omaloomingu konkurss „Üllatav leid“

12. juuni 2020 Maiu Linnamägi Märjamaa MKK direktor - Kommenteeri artiklit

Märjamaa muusika- ja kunstikool korraldab alates 2005. aastast noorte muusikalise omaloomingu ja kujutava kunsti konkurssi „Üllatav leid“.

Esimesed neli aastat viidi konkursid läbi igal aastal, alates 2008. aastast on toimumise intervall kaks aastat. Käesoleval aastal toimus mõõduvõtmine juba kümnendat korda. Osavõtjate rohkus mõlemal konkursil näitab, et selline ettevõtmine on noorte autorite seas oodatud. Kunstikonkursi „Üllatav leid“ teemavihjeteks olid käesoleval aastal „minu MOODI maailm, vahel moody“ ja „unistuste maailm reaalse maailma sees“.

Kunst

Tänavu laekus töid rekordiliselt palju – 237 kunstiteost 21-st koolist (nende hulgas kaks Läti kooli). Napilt enne eriolukorra kehtestamist jõudis žürii, kuhu lisaks kooli kunstiõpetajatele kuulus ka kunstnik Riin Pallon Rapla kaasaegse kunsti keskusest, tööd üle vaadata ja oma valiku teha. Traditsiooniliselt toimunuks konkursi pidulik lõpetamine koos näitusele valitud tööde autorite ühise töötoa ja võitjate tunnustamisega Märjamaa rahvamaja Ly galeriis, aga pandeemia tõttu jäi see sündmus pidamata. Siiski eksponeeriti näitust virtuaalselt ja tunnustused jõudsid parimateni posti teel.

Vanema vanusegrupi (14–17-aastased) parimad olid Alisa Žigadlo Ahtme kunstide koolist, Marelle Miil Põlva kunstikoolist, Inna Lemeševa Kohtla-Järve kunstide koolist, näitusele valiti ka Märjamaa muusika- ja kunstikooli, Kehtna kunstikooli Järvakandi filiaali ja Viimsi kunstikooli õpilaste looming.

Nooremas vanusegrupis (10–13-aastased) jagunesid auhinnad järgmiselt: Alina Simonenko Ahtme kunstide koolist, Laura Horn Tapa muusika- ja kunstikoolist, Miia Saar Kuressaare kunstikoolist, eripreemia pilkupüüdva tehnika eest läks Viktoria Jankovskajale Jõhvi kunstikoolist, graafilise joone auhind Marissa Kaarin Kaasikule Kuressaare kunstikoolist, värvirõõmsa maailma auhind Valeria Puhhinale Kohtla-Järve kunstide koolist, näitusele valiti välja veel ka Märjamaa, Põlva, Jõhvi, Lihula, Narva ning Lätimaalt Cesvaine ja Sėja muusika- ja kunstikooli õpilaste tööd.

Oma maailma kujutamine oli noortele südamelähedane, ka tehnika poole pealt oli põnevaid üllatusi, mille juures žürii jäi pikemalt arutlema, kuidas täpselt ühte või teist tehnikat kasutada saab.

Muusika

Noorte muusikalise omaloomingu konkursile laekus salvestatuna helikandjatele ning lisatud noodigraafikaga 15 väga eriilmelist muusikapala. Muusikakonkurss toimus kolmes vanusegrupis: kuni 11-aastased, 12–14-aastased ja 15–19-aastased loojad. Traditsiooniliselt pidanuks selle konkursi lõppvoorus kõik teosed žüriile vahetult ette kandma, sellel järgnenuks tagasiside, kokkuvõtete tegemine ja loominguline töötuba, aga sellegi sündmuse nurjas kuri viirus. Selle tõttu kuulas žürii, kuhu kuulusid lisaks kooli muusikaõpetajatele ka Eesti lennuakadeemia üliõpilane Patrick Sebastian Unt, kes on juba ka muusiku ja heliloojana tunnustust pälvinud, igaüks omaette palad läbi, jõudis interneti suhtluse vahendusel lõppotsuseni. Patrick koostas igale noorele heliloojale tema teose kohta ka sõbralikult innustava analüüsi. Samuti tunnustas ta kõiki osalenuid ja pani neile südamele, et nad kasutaksid iga päeva ära, et natukenegi loominguga tegeleda, sest helilooming on pikem protsess, mis algab tavaliselt eneseotsinguga ja vajab aega küpsemiseks.

Noorimas vanusegrupis võitis I preemia Leelo Treumann Tallinna muusikakeskkoolist, tema klaveripala „Hundid hiilivad“ lõi pildi kikivarvul läbi metsa hiilivatest võsavillemistest, juhendaja oli Tauno Aints; II preemia Tallinna muusikakooli õpilane Adeele Allase mõnus klaveripala „Põrnikapoisi õhtune jalutuskäik“, juhendaja Elina Seegel, III preemia Kristel Palm Kose muusikakoolist klaveripalaga „Lumehelbekesed“, juhendaja Einike Leppik.

Teises vanuserühmas võitis hästi struktureeritud erinevate varjundite ja värvidega klaveripala „Vanaisale“, mille autor on Madis Sikk Tallinna muusikakoolist, juhendaja Vladima Jeremjan, II koha saavutas Kose muusikakooli neidude Angela Tikerpe ja Merili Randmaa klaveripala neljale käele „Kontrastid“, juhendaja Einike Leppik; selles vanusegrupis pälvis eripreemia tõetruu helipildi maalimise eest klaveripalaga „Jäälilled“ Carola Mosca Tallinna muusikakeskkoolist, juhendaja Tauno Aints.

Kõige vanemasse vanusegruppi oli esitatud kolm väga eriilmselist, aga juba väljakujunenud käekirjaga teost. Nii I kui II preemia saavutas Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli õpilane Gregor Kulla ‒ instrumentaalpaladega ‒ „Invidia“ kahele flöödile ja klaverile ning soolopala „Kõne oboele“, juhendaja Karin Aller. Mõlemad teosed andsid tunnistust autori isikupärast ja tema selgest nägemusest muusika kulgemisel. Karksi-Nuia muusikakooli õpilane Elo-Ayla Piir pälvis ballaadiliku klaveripalaga „Vihmapiisad“ eripreemia teose mõnusa voolavuse eest.

Ehkki klaver on populaarseim instrument noorte heliloojate jaoks, on siiski hea meel märkida, et seekordsele konkursile oli esitatud muusikapalu ka ksülofonile, kandlele, viiulile. Lisaks autasustatutele laekus muusikapalu ka Tartu 1. muusikakoolist, Kiviõli kunstide koolist, Märjamaa muusika- ja kunstikoolist. Rõõmustav on, et nii isiklik ja intiimne tegevus nagu muusikas oma tunnete-mõtete väljendamine, neist sisuka teose loomine ja nende julge eksponeerimine ei heiduta noori loojaid. Iga konkursiga täiustub ja ühtlustub ka loomingu vormiline külg – noodikiri ja salvestused.

Konkursi „Üllatav leid“ läbiviimist toetas kultuurkapitali Raplamaa ekspertgrupp.

11. noorte muusikalise ja kujutava kunsti omaloomingu konkurss „Üllatav leid“ toimub aastal 2022.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!