Osale lasteaednike rattaretkel!

12. juuni 2020 Eesti lasteaednike liit - Kommenteeri artiklit

Lasteaednike liidu suuraktsioonist „Lasteaiaõpetajale õpetaja palk!“ möödub 15. juunil viis aastat. Liidu eestvedamisel koguti toetusallkirju kollektiivsele pöördumisele, milles tehti riigikogule ettepanek kehtestada lasteaiaõpetajate palga riiklik alammäär.

Veel viis aastat tagasi võis sama hariduse ja töökogemusega õpetaja eri omavalitsustes saada palka 520 eurost kuni 1087 euroni.

Pöördumise toetuseks koguti 2015. aasta mais üle Eesti 27 220 toetusallkirja. Lasteaiaõpetajate kutseühendus pani kokku rattaretke meeskonna, kes sõitis läbi Eestimaa marsruudil Tartu–Jõgeva–Põltsamaa–Paide–Viljandi–Pärnu–Tallinn, et viia toetusallkirjad riigikogusse. Igas teekonna suuremas peatuspaigas toimus kõnekoosolek lasteaiaõpetajate palkade ühtlustamise toetuseks, kus kuulajatel oli võimalus anda oma toetusallkiri ka kohapeal.

Rattaretkega läbiti 525 kilomeetrit ning jõuti 15. juuni hommikul Toompeale, kus riigikogu esimehele Eiki Nestorile anti üle Eesti lasteaednike liidu ühispöördumine koos toetusallkirjadega.

Pöördumine võeti menetlusse ning järgnesid pingsad läbirääkimised eri erakondade esindajate, endiste haridus- ja teadusministrite ning kultuurikomisjoni liikmetega. Koostöös minister Mailis Repsiga täpsustusid lasteaiaõpetajate palga alammäärad ning selgusid riigi toetusmeetmed kohalikele omavalitsustele lasteaiaõpetajate palkade ühtlustamisel. Praeguseks on kõik omavalitsused teinud otsused, mis võimaldab neil saada riigi toetust lasteaiaõpetajate palkade taseme säilitamiseks ka edaspidi.

1. septembrist 2017 tõusis kõrgharidusega lasteaiaõpetaja palk 80%-ni kooliõpetaja alampalgast ning 2019. aasta jaanuarist 90%-ni, kusjuures magistrikraadiga lasteaiaõpetajatel võrdseks kooliõpetaja palga alammääraga.

Viis aastat tagasi toimunud suuraktsiooni tähistamiseks ja kõigi toetajate tänamiseks toimub virtuaalne rattaretk #ELALrattaretk5, millega soovime

  • panustada lasteaiaõpetajate väärtustamisse Eesti ühiskonnas, mida toetab nende palga alammäära kehtestamine. See on nüüdsest seotud kooliõpetaja palga alammääraga, mis annab turvatunnet nii tegutsevatele kui ka tulevastele õpetajatele;
  • avaldada tänu Eesti Vabariigi valitsusele ja kõigile omavalitsustele, kes leidsid võimaluse lasteaiaõpetajate palkade ühtlustamisel liituda riigi toetusmeetmetega, mis eeldas ka omavalitsuse eelarvest panustamist;
  • kutsuda lasteaednikke liituma lasteaednike liiduga, sest koos oleme tugevamad edendama alushariduse valdkonda Eestis.

Kutsume kõiki lasteaednikke üles sõitma ajavahemikus 8.–15. juuni kas üksinda, oma lasteaia meeskonnaga või kolleegidega teistest lasteaedadest vabalt valitud marsruudil ning panema läbitud kilomeetrid kirja lasteaednike liidu kodulehele www.elal.ee.

Samuti ootame osalejaid postitama lasteaednike liidu kodulehele oma rattaretkest pilte ja videoid märgisega #ELALrattaretk5.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!