Torestame virtuaalmaailma!

17. aug. 2020 Epp Priimägi MTÜ NÜ TORE juhatuse liige - Kommenteeri artiklit

17. augustil algas MTÜ NÜ TORE kolmepäevane suvekool „Annan endast parima … ka digiilmas“.

Seekordse suvekooli teema on inspireeritud digikultuuriaastast. Töötubades saavad osalejad kokku põnevate koolitajatega, kes koos TORE noortega arutavad, õpivad, uurivad, mõtestavad, proovivad palju huvitavat, kasulikku, elulist ning vajalikku, mis omakorda muudab maailma TORE noorte kaudu palju paremaks paigaks. See headus kandub ka digiilma ja nii saame torestada ka virtuaalruumi.

„Kuna meie suhtlus on suures osas kolinud digiilma, siis tuleb ka selle maailma võlude ja valudega ennast kurssi viia ning olla tähelepanelik ja näidata hoolivust ka virtuaalsetes suhtluskanalites,“ ütleb TORE juhatuse liige Epp Priimägi. „Suvekoolis puutub noor digimaailmaga kokku väga erinevatest vaatenurkadest: kuidas digivirvarris ellu jääda, kuidas see enda kasuks tööle panna, kuidas hoida ennast ja teisi veebis leiduva vägivalla eest. Töötubade tegijatena saavad oma kogemusi ja teadmisi jagada nii torekate hulgast välja kasvanud noored tegijad ise kui ka oma ala spetsialistid, nt Maarja Punak politsei- ja piirivalveametist,“ lisab Priimägi.

TORE juhatuse esimehe Marju Jaanimäe arvates võiks küberkiusamise puhul medali teine, ja mõjusam ning suurem külg olla kübertoredus. „Virtuaaltoredus, digitoredus … See tähendab igapäevaseid häid liigutusi, märkamisi, sõnu, tunnustust, toetust, tähelepanu ja tänu, mida me elektrooniliste suhtlusvahendite ja -keskkondade kaudu digiilma teele paneme. Iga digiilma kanali otsas on ju päris inimene oma päris tunnete, mõtete ja tegudega. See võiks olla selline puhas, armas ja kiirgav kahesuunaline liiklus. Headus toodab headust juurde,“ lisab Jaanimäe. 

„Kavatsus on see, mis loeb ‒ kui ma teen asju heade kavatsustega, siis seda on tunda ja see peegeldub ka tagasi. Noored kannavad igapäevaelu väärtused, suhtlusstiili, mõtteviisi ning toreduskäitumist endaga ka digiilma ning täiskasvanu ellu. Inimene tahab olla hea ja kogeda headust ‒ ja seda igal pool. Ning selleks on inimesel olemas kõik isiklikud tööriistad: tähelepanu, olemasolemine, rõõm, ehedus ‒ nende oskuslikku kasutamist saab ja tuleb alati juurde õppida ning praktiseerida, kuni vilumuseni. Ja see on mõnus ‒ see ongi see, mida TORE noored teadlikult teevad. Meie siht on olla toreduse meistrid ‒ mängleva kergusega ‒ ühiskonnas on seda väga vaja,“ kirjeldab tänavuse suvekooli teemapüstituse olulisust suvekooli looja Marju Jaanimäe.

MTÜ NÜ TORE on organisatsioon, mis õpetab noortele sotsiaalseid oskusi, et olla parem kaaslane, parem sõber ja parem inimene ‒ ja seda kõike selleks, et nii meie koolikeskkond kui ka ühiskond laiemalt (ka digiilm) oleks sallivam, turvalisem ja et noored saaksid hakkama oma tunnetega ja suudaksid lahendada tervemal moel konflikte ja sel moel vähendada koolikiusamist. Suvekool on suurepärane võimalus, et teadvustada iseenda panust ühiskonna paremaks muutmisel. Muutus algab iseendast ja oma valikutest. Ka virtuaalmaailmas.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!