Edumus saadab spetsialistid koolidesse õpetajaks

11. aug. 2020 haridusalgatus Edumus - Kommenteeri artiklit
Liina Jutt ja Moonika Org, Edumuse IT-õpetajad Tallinna humanitaargümnaasiumis. Foto: Edumus

Haridusalgatus Edumus saadab septembrist kuni sada spetsialisti põhitöö kõrvalt koolidesse õpetajaks. Väikese koormusega õpetajate kaasamine aitab rikastada haridust ja vähendada koolide ülekoormust olukorras, kus lähiaastail on puudu ligi 3000 pedagoogi.
„Edumuse programmi on registreerunud juba ligi 200 õpetamishuvilist, enamjaolt suurematest linnadest. Kuigi spetsialistid ei asenda kutselisi pedagooge, toovad nad koolidesse praktilist kogemust, mis inspireerib noori karjäärivalikutes,“ selgitas Edumuse asutaja Maria Rahamägi.
„Väiksemate asulate koolid vajavad veel abijõudu, mistõttu ootame programmi eriti reaalainete õpetamishuvilisi üle Eesti. Eraldi fookusesse oleme võtnud Ida-Virumaa, kus loodame klassi ette saada vähemalt kümme ägedat inimest. Samuti ootame endast teada andma Tallinna ja Tartu koole, kellel on näiteks puudu valikainete andjaid,“ märkis Rahamägi.
Kui katseaastal jõudis Edumusega koolidesse 13 spetsialisti, siis 2020/2021. õppeaastal kaasatakse õppetegevusse kuni sada väikese koormusega õpetajat.
„Oleme väga uhked, et Eesti hariduse edendamine toimub avaliku ja erasektori koostöös,“ ütles haridus- ja teadusminister Mailis Reps. „Edumus on hariduse rikastamisel olnud äärmiselt kasulik ettevõtmine – idee on rakendatav nii Eestis kui ka välisriikides, mis teeb sellest väga paindliku, seejuures täisväärtusliku teenuse,“ lisas Reps.
Majandusministeeriumi hinnangul on 2025. aastani vaja 3000 uut õpetajat. Kuna uusi õpetajaid tuleb tööturule vähem kui vanemaid lahkub, on probleem aina süvenemas.
Innove juhatuse esimehe Birgit Lao sõnul on Edumus kujunenud esimese tegevusaastaga arvestatavaks alternatiiviks õpetajarolli täitmisel. „Karjääripööre ei pea tekkima hetkes, seda võib teha ajatult ja tulevaste väljakutsetega pikemalt tutvudes,“ lausus Lao.
Haridusalgatus Edumus kutsub spetsialiste panustama haridusse, õpetades ühes koolis ühele klassile ühe õppeaasta vältel ühte ainet. Spetsialistidest õpetajatele on programm vabatahtlik ja tasuta, kuid neid toetatakse nii õpetamiskoolituse ja juhtimisoskuste arendamise kui ka mentorite võrgustikuga.

Vaata rohkem https://opetajaks.edumus.org/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!