eTwinningu suvekool Pärnus ehk Kuidas me nii pika salli kudusime

31. aug. 2020 Ave Kartau Surju põhikooli õpetaja - Kommenteeri artiklit
Salli värvidest on näha, missuguste riikide õpetajad seda on kudunud.
Foto: Argo Tornik

Augustis said Pärnu suvekoolis kokku Eesti eTwinningu projektidega tegelevad õpetajad. Muuhulgas esitleti kogu talveperioodi kestnud projekti „Knitting Around the Baltic Sea“ tulemust ‒ kootud salli. Tegemist oli Soome-Eesti-Läti-Leedu eTwinningu koostööga, millest võtsid seekord õpilaste asemel osa ainult õpetajad.

Salli kudumise idee said õpetajad, külastades 2019. aastal Soomes Espoos Mankkaa kooli, kus õpetajate toas oli kõigil võimalus ühiselt kududa.

Soome lipu värvides salli kudumist alustasid Sodankylä õpetajad polaarjoone tagant oktoobris 2019. Sall rändas järjest lõuna poole, liikudes Ylitornio ja Raahe kooli. Jõulude ajal jõudis sall postiga Eestisse Surju põhikooli ning siit rändas see Peetri lasteaed-algkooli, Tabasalu ühisgümnaasiumi, Kose-Uuemõisa lasteaeda-kooli ja Vastseliina gümnaasiumi. Kõik soovijad said salli sisse oma mustri ja triibu kududa ning kohati oli õpetajaid vaja lausa tagasi hoida, et sall liiga pikk ei tuleks.

Distantsõppest hoolimata jõudis sall Ainaži kooli õpetajateni ning Läti ja Leedu õpetajad jätkasid vapralt salli kudumist uhkete mustritega oma lipuvärvides.

Osalenud õpetajad tõdesid, et ühiskudumine oli värskendav vaheldus igapäevarutiinile. See pakkus vahetundides rõõmu ja elevust ning osaleda said kõik käsitööoskuste tasemest hoolimata. Uuriti huvitavaid mustreid ning võrreldi kudumisstiile. Põnev oli postipakki oodata ning hea tunne on omada sõpru naaberriikides ning teha nendega koostööd.

eTwinning oli hea võimalus ka eriolukorras jätkata varem alustatud virtuaalset koostööd eri riikide koolidega.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!