Kahesuunaline keelekümblus laieneb lasteaiast põhikooli

27. aug. 2020 HTM - Kommenteeri artiklit

1. septembril avatakse Tapa vene põhikoolis kahesuunalise keelekümbluse klass, tegemist on esimese taolise klassiga munitsipaalkoolis.
Klassis asub õppima 12 last. Keeleliselt jaguneb klass pooleks: kuus last räägib kodus eesti ja kuus last vene keeles. Üheksa last lõpetas maikuus kahesuunalise keelekümbluse rühma Tapa Vikerkaare lasteaias, mis jätkab metoodika rakendamisega uue 3-aastaste laste rühmaga 2020/2021. õppeaastal.
Haridus- ja noorteameti mitmekeelse õppe peaspetsialist Anna Golubeva selgitab, et kahesuunalises keelekümbluses õpivad koos eesti ja vene kodukeelega lapsed ning metoodika lubab lastel samaaegselt arendada nii oma emakeelt kui ka õppida teist keelt. „Poole õppeajast veedavad lapsed ühe õpetajaga ühes keeles suheldes ja teise poole teise õpetajaga teises keeles,“ sõnas Golubeva.
Kahesuunalise keelekümbluse programmi arendamisega alustati Eestis 2013. aastal. Eelmisel õppeaastal lõpetas kahesuunalise keelekümbluse neli lasteaiarühma Tartus, Pärnus, Tapal ja Tallinnas. Kahesuunalise keelekümbluse põhimõtetel töötab ka erakool Avatud Kool. Munitsipaalkoolides pole seni kahesuunalise keelekümbluse klasse olnud.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!