Kuidas vald on saanud noori õpetajaid

28. aug. 2020 Madis Sarik Rae vallavanem, Jüri gümnaasiumi ettevõtluse ja majanduse õpetaja - Kommenteeri artiklit
Madis Sarik.

Rae vald peab igal aastal tööle võtma üha rohkem õpetajaid ja teisi haridustöötajaid seoses õpilaste arvu väga kiire kasvuga koolides ning laste arvu suurenemisega lasteaedades.

Näiteks sel kevadel lõpetas Rae valla koolides üheksa kümnendat klassi, sügisel alustab kooliteed 18 esimest ja kolm väikeklassi. Möödunud aastal avasime Peetri kandis kaks uut lasteaeda, mis tähendas 15 uut õpetajat rühmadesse, kellele lisaks peame leidma tugispetsialistid ja teised töötajad.

Selle aasta septembris avame uue kooli, Kindluse kooli, kus on kohti 190 õpilasele ja alustab praegu 16 uut õpetajat, ning Assaku lasteaia neli uut rühma 80 koha ja nelja uue õpetajaga.

Kuna värbame palju õpetajaid uutesse majadesse ja uutele loodavatele ametikohtadele, siis on kandideerijateks sageli noored inimesed, kes asuvad oma esimesele töökohale ja on seda vahetama altimad kui pikema staažiga pedagoogid.

Õpetajate leidmiseks ja hoidmiseks lisab Rae vald riigi kehtestatud töötasu alampiirile kooliõpetajatele omalt poolt 100 eurot kuus. Ka meie lasteaiaõpetajate töötasu on Eestis kõrgeimate seas.

Motiveerime rahaga ka mentorõpetajaid, et maksimaalselt hoida ja toetada kooli tööle tulnud pedagooge, et nad oma ameti juurde pikemalt püsima jääksid.

Võimaldame neile sportimist oma ujulates ja jõusaalides. Kindlasti on õpetajate jaoks atraktiivsed meie suurepärase füüsilise keskkonnaga koolimajad ja lasteaiad, mis on varustatud nüüdisaegsete IT-vahenditega.

Kõikide koolide ja lasteaedade välialad on uhked, nn kogukonnakeskused, mis soosivad lisandväärtusena uuenduslikku hariduskäsitust ja õuesõpet. Lisaks on meil väga head asutuste juhid, kes tagavad hea tööõhkkonna.

Pikemas perspektiivis peame plaani ehitada oma valla õpetajatele mõeldud elukoha.


Rae valla haridus arvudes

  • 2019/2020. õppeaastal oli Rae vallas 307 õpetajat ja 240 õpetaja ametikohta. 307 õpetajast 72 olid alla 30-aastased ja 80 vanuses 30–39. Lasteaedades olid vastavad arvud 193 ja 191 ning enim neist – 72 – oli vanuses 30–39.
  • Kooliaasta alguseks on valla koolides kokku 340 õpetajat, s.o 30 rohkem kui möödunud õppeaastal, lasteaedades ca 200 õpetajat. Ühtekokku on Rae valla koolides ja lasteaedades ca 1000 ametikohta.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!